Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Kegyeletsértő történész: a Gulag-emlékév vezetője azt sugallta a kommunizmus áldozatáról, hogy ávós lehetett

Kegyeletsértő történész: a Gulag-emlékév vezetője azt sugallta a kommunizmus áldozatáról, hogy ávós lehetett

Kegyeletsértés miatt bűnösnek mondta ki a bíróság jogerős ítéletében dr. Kovács Emőke történészt, aki legutóbb a Gulag-emlékév szakmai vezetőjeként dolgozott az emberierőforrás-minisztérium égisze alatt. Egy korábbi siófoki villatulajdonosról azt sugallta: ávós lehetett, mert 1948-ban jutott hozzá az ingatlanjához. Kiderült azonban, hogy az 1999-ben elhunyt villatulaj valójában éppenhogy a kommunizmus áldozata volt. A történetről nemrég a magyarnarancs.hu számolt be. 

 

A 2015-ig a siófoki könyvtár igazgatói posztját betöltő Kovács Emőke 2016-ban azt írta egy Facebook-hozzászólásban, egy siófoki magánszemély oldalán: „Azt szeretném megkérdezni, hogy 1948-ban Magyarországon ki vehetett házat, olyat, mint a Lugas-ház…. 1948-ban nem házakat vettek az emberek Magyarországon, hanem házakat vettek el tőlük, házakat osztottak fel kis lyukakra, nagyobb alapterületű ingatlant pedig csakis kizárólag a rendszerhez hű és lojális pártkatonák kaptak.”

Annak nyomatékosítására, hogy „1948-ban ki vehetett házat Magyarországon”, a történész egy dokumentumfilmet is közzétett kommentjében (egy hozzászólónak azt írta, a filmben ott a válasz a kérdésre, és hozzátette: a siófoki karhatalmistákról, ávósokról a levéltári iratok nyilvánosak). A film „Így is épült a szocializmus” címmel az 1950-es években az ÁVH, a pártállami rendszer kiszolgáló tagjai által elkövetett kínzásokról, kényszerítésekről, gazdasági bűncselekményekről és tisztességtelen ingatlanszerzésekről szól.

Letartóztatták a villákban élőket, hogy beköltözhessenek”

Idézet a dokumentumfilmből: „Ávós vezetőknek természetes volt, ha megláttak egy lakást, egy értékes villát, akkor csak azért letartóztatták az ott lévőket, hogy megszerezhessék a villa bérleti jogát, és utána beköltözhessenek, vagy más fontos vezető elvtársaknak juttassák…

Jelentés Vas Zoltán miniszter elvtársnak: jelentem, Vas elvtárs rendelkezését végrehajtva a Bükkös úton 14 villát ürítettünk ki, az Alkony utcában 2 villát, Halistyák elvtárs részére 1 villát, Piros elvtárs részére 1 villát. Vas Zoltán kézzel írott megjegyzése a jelentés alján: helyes, de szüntessük meg a lakókkal való önkényeskedést, 114 lakás, szörnyű!”

Kistarcsára, Recskre internálták

Miközben tehát Kovács Emőke azt sugallta, hogy a Siófokon Lugas-házként ismert villához is a filmben látott módon juthatott 1948-ban Bozai István, a villatulaj unokája, a helyi védelem alatt álló ingatlan jelenlegi tulajdonosa, a történésszel szembeni pert indító Bozai Ágota azt írta 2016-os magánindítványában: nagyapja a villát 1938-ban vásárolta részletfizetéssel, attól fogva benne lakott, de csak 1948-ban jegyezte be tulajdonjogát a földhivatal. „Hozzászólásával dr. Kovács Emőke arra tett félreérthetetlen utalást, hogy a nagyapám csak azért vehette meg 1948-ban a Lugas-házat, mert ávós, a szocialista rendszer kiszolgálója és kedvezményezettje volt – írta az unoka. – Ezzel szemben a valóság az, hogy a nagypapám nemhogy a szocialista rendszer kedvezményezettje nem volt, hanem bálványosi vegyesboltját államosították, kuláklistára tették és Recskre, majd Kistarcsára internálták. Ezért nagyanyám is a kommunizmus üldözötteinek járó emelt szintű özvegyi nyugdíjat kapott”.

A magánindítványból derül ki az is, hogy Bozai Istvánt később 56-os tevékenysége miatt perbe fogták és elítélték. Továbbá hogy a hatóság a Lugas-ház 7 különböző méretű lakószobájából 6-ba és a melléképületbe is kényszerbérlőket költöztetett, a tulajdonos évtizedekig így lakott a villában. Bozai Ágota szerint a történész nagy nyilvánosság előtt hamisan rágalmazta meg a nagyapját, meggyalázta emlékét. „Nagyapám köztiszteletben álló ember volt Siófokon, kemény munkával tartotta fenn családját és a házat, bolti eladói főállása mellett méhészként a háztájiban termelt jövedelméből” – írta az unoka.

Történészként tisztában kellett lennie…

A nemrég véget ért bírósági eljárás során első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság az unokának adva igazat megállapította: dr. Kovács Emőke kegyeletsértés vétségében bűnös. A Narancs.hu birtokába került ítélet indoklása szerint a történész (aki az általa írtakat elismerte, de büntetőjogi felelősségét nem) a becsület csorbítására, Bozai István emlékének meggyalázására alkalmas kijelentéseket tett annak ellenére is, hogy nem írta le Bozai István nevét. A bíróság úgy vélte, hogy a dokumentumfilmre történő utalással egyértelműen azt sugallta: a magánvádló nagyapja az államvédelmi hatóság tagjaként tisztességtelen úton jutott a Lugas-házhoz. A bíróság megrovásban részesítette a történészt.

Másodfokon a Fővárosi Törvényszék ezen ítéletet helyben hagyta. Indoklásában megjegyezte: „A vádlottnak, aki történész és aki maga által bevallottan ezzel a korral foglalkozik, tisztában kellett lennie azzal, hogy egy ilyen dokumentumfilm felhivatkozása mit sejtet, mire utal.” A törvényszék indoklása azzal zárul: „A megrovással a bíróság, vagy az ügyészség helytelenítését fejezi ki a jogellenes cselekmény miatt és felszólítja az elkövetőt, hogy a jövőben tartózkodjon bűncselekmény elkövetésétől.”

Kistarcsai tervek

A kistarcsai internálótábor helyén egy történelmi emlékhelyet terveznek és abban én történészként veszek részt” – nyilatkozta terveiről dr. Kovács Emőke 2017. februárjában a Hatoscsatorna című tévéadásban, akkor még a Gulag-emlékév szakmai vezetőjeként.

 

About Fónai Imre

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük