Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / A siófoki polgármester megvétózott két apartmanház-építési engedélyt

A siófoki polgármester megvétózott két apartmanház-építési engedélyt

Először élt hatósági jogkörével dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester: nem járult hozzá két partmenti apartmanház építési engedélyének a kiadásához. S közben 100 ezer forint nyomaravezetői díjat ajánlott föl a nyomaravezetőnek az új apartmanházak előtti fák kipuszítása ügyében. 

Korábban a független siófoki polgármester panorámaadó kivetését javasolta a balatoni panorámával rendelkező parti ingatlanokra, ám a fideszes többségű képviselő-testület az ezt tartalmazó előterjesztést előkészítetlennek tartotta. A téma azóta sem került napirendre, a városvezető azonban a minap településképi eljárás keretében, a parti sétányra tervezett két apartman ház tekintetében, hatósági jogkörében eljárva (most először) nem javasolta az építési tevékenység engedélyezését. A Szabad Pécs független hírportál azt írta: Lengyel elsősorban a látványtervekre, illetve főépítész véleményére alapozott, mivel a tervezett épületek az adott terület látképébe, hangulatába, közvetlen környezetébe nem illenek. A Szabad Pécs rákérdezett, hogy ennek tudatában hogyan folytatódik az eljárás. A polgármester azt mondta: „Az már más lapra tartozik, hogy az építtetni szándékozó befektetők miként fogadják a döntésemet. Az én álláspontom konzekvens és azt gondolom, városunk lakóinak többsége is egyetért velem abban, hogy valahogyan megállt kéne parancsolni a panorámát elvevő, a szabad vízhez jutást akadályozó társasházépítési cunaminak… Döntésem ellen nincs önálló fellebbezési lehetőség. Az építtető majd csak az építési hatóság döntését támadhatja meg, ha a javaslatom alapján például elutasítják az engedélykérelmét.”

E közben a polgármester megelégelte az új építésű apartmanházak előtti fa-vegyszerezéseket– és fűrészeléseket. Egy éve került napvilágra: több évtizede a Balaton partjára ültetett fák száradtak ki Siófokon, tövük körül a fű sem zöldell. Az elszáradt fák közös jellemzője, hogy újonnan épült apartmanházak lakásai elől takarták ki a balatoni panorámát…

A siófoki városháza kertészei az elmúlt napokban újra hasonló pusztítássorozatot észleltek. „Tavaly ősszel sok gyönyörű fűzfát telepítettünk a parti területeinken. Szépen el is kezdtek fejlődni, nagyon örültem nekik – írta dr. Lengyel Róbert a Facebook-oldalára. – Most a Club Aranypartház előtti partszakaszon munkatársaim azt észlelték, hogy 5 új telepítésű fűzfánkból 4-nek a tövét sumák módon, a talajszinten félig átfűrészelték, majd, hogy az észlelést késleltessék, a vágást földdel befedték. Ezzel a növényeket halálra is ítélték. Alig egy hete küldtem feljelentést a rendőrségre, miszerint kifejlett fűzfáinkat vegyszerrel pusztítják egy másik partszakaszunkon…”

A városvezető hozzátette: a vélhetően egyesek szabad balatoni kilátását zavaró öreg, vagy épp fiatal fák vegyszerek, avagy fűrészek, puszta kezek áldozataivá válnak immár rendszeresen Siófokon. „A feljelentéseket megtesszük, de most eggyel tovább is kívánok lépni. Az, aki önkormányzat tulajdonában lévő fa szándékos rongálóinak a nyomára vezet, nyomravezetői jutalomra tarthat majd igényt. Lépjünk fel közösen a városunk természeti szépségeit gazemberek módjára tönkre tevő fagyilkosok ellen!”

A Lengyel Róbert által kiadott közlemény szerint a fapusztítás alkalmas a rongálás vétségének megállapítására. A Polgári Törvénykönyv idevágó passzusa értelmében a polgármester nyomravezetői díjat tűz ki annak a részére, aki a nyomozást folytató Siófoki Rendőrkapitányságnak érdemi információval szolgál a tettesek kilétéről. Minden fa 100 ezer forintot ér ebből a szempontból – áll a közleményben. Akadt olyan kommentelő, aki miután kikerült a közlemény a polgármester Facebook-oldalára, felajánlotta: hasonló összeggel megtoldja a nyomravezetői díjat.

 

 

 

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük