Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / A siófoki Németh Nándor brutális országos csúccsal nyerte meg a 100 gyorsot

A siófoki Németh Nándor brutális országos csúccsal nyerte meg a 100 gyorsot

Brutális országos csúccsal (48.17) nyerte meg a 100 méteres gyorsúszás döntőjét Németh Nándor, aki a világ idei negyedik legjobb idejét repesztette – írja az eurosport.hosszabbitas.hu.

„Németh Nándor az országos bajnokságon immár harmadik éve úszik egészen parádés időket száz gyorson: két éve itt robbant be 17 évesen egy 48.64-es országos csúccsal, tavaly 48.31-gyel védte meg címét, az idén pedig újból döbbenetes eredménnyel rukkolt elő: immár 48.17-re vitte le a rekordot, amit még Kozma Dominik úszott csúcsformában (48.26) a 2017-es budapesti vb-n, a bronzérmes gyorsváltó első embereként„  – adja hírül a hosszabbitas.hu. „Ez az eredmény világviszonylatban is megállja a helyét (amellett, hogy természetesen olimpiai A szint): negyedik a világranglistán, Európában pedig momentán az első. Kozma másodikként ért be, ám neki még küzdenie kell a vb-indulás jogáért, mivel 0.09-cel elmaradt a gwangjui szinttől. „

A siófoki, jelenleg a BVSC színeiben sportoló junior világ- és Európa-bajnok Németh Nándor részére a polgármester javaslatát elfogadva 2 milió forintos támogatást szavazott meg a siófoki képviselő-testület a város 2019-es költségvetéséből.

Németh Nándor a legendás siófoki úszódező páros, Vargha Béla és Király Johanna tanítványa volt. Király Johanna 1980, Vargha Béla 1985 óta oktatja a siófoki fiatalokat úszásra, illetve edzi a versenyúszókat. És annak ellenére értek el eredményeket, hogy Siófok városának 1992 óta nincs saját uszodája. A Családi Lapozó című családi magazinnak adtak interjút 2018. végén, ebből idézünk. „Sokan vannak, akikre jó visszaemlékezni az elmúlt 38 évből – kezdi Király Johanna. – Az első, Németh Nándihoz hasonló tehetség Pálfi Imre volt, 14 évesen került tőlünk a fővárosba… „

„Akadt vidékbajnok fiú váltónk, a „fénykorban” egy évfolyamból három váltót is ki tudtunk állítani” – emlékszik vissza Vargha Béla. – A tehetség alap, de nagyon sok kitartás kell az eredményességhez, szülők és versenyző gyerekek részéről egyaránt. Németh Nándi szülei például olyasmit vállaltak fel, amit kevesen tettek volna; egy darabig külön éltek, mert Nándi 14 évesen elkerült tőlünk. Annyira kimagaslott, hogy nem voltak társai, a továbbfejlődése érdekében új klubot, új edzőt kerestek neki a szülei”.

Ennek öt éve, és Németh Nándor azóta junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt vb-bronzérmes. „A tizennyolcadik születésnapjára egy naplót kapott tőlem, az időeredményeivel, az edzésnaplóival – folytatja Király Johanna. – Jellemző rá: csak olyankor hiányzott, ha 40 fokos láza volt. Profi edzőhöz került Plagányi Zsolt személyében és még rengeteg tartalék van benne. Tavaly egy edzésre lejött hozzánk, nagyon sokat jelentett ez a fiataljainknak”.

 

 

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük