Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Ma este egy órára sötétségbe borul a Föld

Ma este egy órára sötétségbe borul a Föld

A Föld Órája rendezvénysorozat csúcspontja idén március 30-án este lesz, írja közleményében a WWF.

Nemcsak egy napon munkálkodhatunk azonban Földünk megmentésén. A WWF Magyarország egy hónapon keresztül az élet különböző területeire kiterjedő tippeket ad arra, hogyan változtathatunk berögzült szokásainkon, hogy fenntarthatóbban éljük mindennapjainkat.

Fotó: Pixabay

A Föld Órája elnevezésű környezetvédelmi kezdeményezés eredetileg Ausztráliából indult tizenkét évvel ezelőtt. Eredeti célkitűzése a globális éghajlatváltozás negatív hatásaira irányítani bolygónk lakosságának figyelmét. Bő egy évtized alatt számos ország csatlakozott a környezetvédelmi kezdeményezéshez, jelenleg már 180 ország vesz részt benne.

Idén március harmincadikán 20:30 és 21:30 között borul sötétségbe a Föld, ekkor világszerte lekapcsolják majd a híres épületek díszvilágítását.

Az emberek jelentős részének már nem csak ez az egy óra számít.  Tudjuk, hogy a 60 perc sötétség szimbolikus: felhívja a figyelmet arra, hogy itt az ideje mindenkinek környezettudatos döntéseket hoznia életében.

Élőben nézhetjük a hivatalos lekapcsolást

Március 30-án 20:30-kor, a Föld Óráján Budapest fényei is kihunynak. A hivatalos lekapcsolást egy dunai hajóról közvetíti élőben a WWF Magyarország Facebook oldalán, amelynek így bárki részese lehet. A ceremóniát megelőzően Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője mesél a Föld Órája történetéről és a bolygó egészségi állapotáról, majd egy kerekasztal-beszélgetés során a résztvevők azt járják körül, hogy milyen pszichológiai gátak állnak a fenntartható életmód útjába, és mit lehet tenni ez ellen. A beszélgetésen jelen lesz Dr. Purebl György pszichiáter és egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatóhelyettese, Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős kommunikációs vezetője, Kump Edina környezetkutató és hulladékcsökkentési szakértő, a Hulladékmentes.hu alapítója, valamint Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

Hands holding the world on green grass background.
Mára elfogytak a Föld egy évre elegendő erőforrásai

Mától a jövőnket használjuk el: úgy élünk, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre.

A 60 perces, szimbolikus sötétséggel a fenntartható életmód fontosságára kívánják felhívni a figyelmet, ugyanis 2018 augusztusában az emberiség fogyasztása túllépte azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni.

A magyarok átlagos ökológiai lábnyoma a globális átlag felett van, 1,92 Földnyi. Fenntartható életmóddal sokat tehetünk ennek csökkentéséért.

– mondta a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Aki szeretne részt venni a Föld Órája akcióban, annak nincs más dolga, mint #földórája2019 hashtaggel nyilvános posztban feltölteni egy képet Facebook vagy Instagram oldalára arról, ahogy épp az egyik kihívást teljesíti, másoknak is példát mutatva ezzel.

A részletes játékszabályzat és több információ a foldoraja.hu oldalon érhető el.

 

Forrás: Sokszínű vidék

About Nagy Máté

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük