Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Új Sió-zsilip: nem Mészáros építi!

Új Sió-zsilip: nem Mészáros építi!

Megvan, ki építheti át a siófoki Sió-zsilipet.
A korábbi 110 centiméterről 120 centiméterre emelte a Balaton szabályozási vízszintmaximumát az Országos Vízügyi Főigazgatóság és ehhez korszerűsíteni kell a Sió-csatornát. A tervezést és az építést a Strabag Építőipari Zrt. és a Colas Alterra Zrt. végezheti, nettó 12 milliárd 294 millió forintért. A munkát az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) finanszírozza. A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte – írja a hirbalaton.hu.

A feladat a “Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” címet viseli, de valójában a Sió-csatorna rekonstrukcióját fedi. Fel kell újítani a balatonkiliti zsilipet, továbbá a hajózó- és a leeresztő zsilipet is. Ezek mellett át kell építeni három közúti hidat és lesz ahol a töltést is áthelyezik. A nyertesekkel március 14-én kötött szerződést az ajánlatkérő.

Indult még a tenderen a KÖTIVIÉP’B Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs Kft., együtt a Békés Drén Környezetvédelmi, Víz- és Mélyépítési Kft.-vel, továbbá egyedül az A-Híd Zrt (utóbbi cég több projektben is együtt építkezik Mészáros Lőrinc valamely érdekeltségével, így például a Győr melletti Gönyüben 7 milliárdos beruházással bővítik a kikötőt).

A Sió-projekt várható befejezése a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapja szerint 2020. december 30-a (az idei, de a jövő nyári szezonban bizonyosan okoz majd fennakadásokat, kellemetlenségeket a nagyszabású építkezés a nyár fővárosában). Sor kerül a csatorna rekonstrukciójára, hiszen az új zsilipen jóval nagyobb tömegű vizet lehet majd leereszteni a mostaninál. A Sió-menti földek gazdái már a korábbi években is panaszkodtak, hogy vízeresztéskor gyakorta lehetetlenné vált a födművelés, gazdálkodás. Nem tudni, a 12,3 milliárd forintból az ő gondjaik is megoldódnak-e (korábban ígérték nekik az illetékesek, hogy az állam megvásárolja tőlük a csatornamenti földjeiket), vagy az majd csak egy következő ütemben…

 

 

 

fotók:

Víz alatt a Sió partja

Az új zsilip látványterve (forrás: hirbalaton.hu)

 

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük