Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Csendesítenék a tópartot

Csendesítenék a tópartot

Kevesebb tömegrendezvényt – erről és az elektromos jetskikről is szó volt a Balatoni Szövetség fonyódi ülésén.

 

A hirbalaton.hu számolt be a tóparti önkormányzatokat tömörítő szervezet tanácskozásáról.

Filep Miklós, Zánka polgármestere kezdeményezte a főváros példáját említve, hogy a balatoniak is korlátozzák, szabályozzák a nagyrendezvények számát. „Nem biztos, hogy ilyen gyakorisággal kéne ráengedni rendezvényeket a Balaton térségére, amelyek tulajdonképpen üzleti vállalkozások” – fogalmazott.

Balassa Balázs elnök a rendezvények zajhatását is kifogásoló hozzászólásokra reagálva emlékeztetett arra, hogy a BSZ régi javaslata egy egységes csendrendelet megalkotása, kiküszöbölendő, hogy egy-egy település a többiekkel való egyeztetés nélkül befogadhasson olyan rendezvényt, amely nem kívánt hatásai az üdülőrégió nagyobb területét érintik. „Elengedhetetlen a közös szabályozás” – szögezte le. (A hirbalaton.hu információi szerint ennek az ügynek lendületet ad a felháborodás, ami a Zamárdi által befogadott Red Bull Air Race-t kíséri.)

Balassa Balázs felhívta a tagság figyelmét, hogy rövid időn belül állást kell foglalni az e-jetski ügyben: engedjék-e az e-sporteszközöket bizonyos megszorításokkal, például vízi-sportpályák kialakításával, vagy tiltsák ki azokat a Balatonról.

A BSZ az elektromos sporteszközök, -jetski ügyében kérdőívet fog kiküldeni a közeljövőben tagjainak, hogy a válaszok alapján egységes álláspontot dolgozzon ki – közölte a szervezet elnöke. „Felelősek vagyunk a Balaton jövőjéért, az ideérkező emberek nyugalmáért, ezért ki kell mondanunk mit szeretnénk, még akkor is, ha esetleg máshogy döntenek majd a fejünk felett” – tette hozzá.

Vetőné Zeke Erzsébet a Nők a Balatonért (NABE) képviseltében felhívta a figyelmet arra, hogy hiányoznak a jogszabályok, nincs még egyáltalán szabályozva az e-jetski használata, így nehéz annak támogatásáról vagy tiltásáról dönteni. Szerinte kicsi ahhoz a Balaton vízfelülete, hogy nagy sebességű jetskiknek megfelelő vízi-sportpályákat létesítsenek.

Abban teljes volt az egyetértés, hogy a strandok vizén, illetve ahol fürdőzők előfordulhatnak, ott nincs helye semmiféle e-hajónak, e-sporteszköznek.

 

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük