Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Sió: aggódnak a gazdák

Sió: aggódnak a gazdák

Valóban aggódnak a Sió-menti földeken gazdálkodók, de egészen más miatt, mint amit a napokban egyes médiumok írtak.

A Sió-csatorna teljes rekonstrukcióját követően sokkal több vizet tárolhat – olvastuk az egyik hírportálon. S ezt is: aggódnak a gazdák, mert a csatornában így a későbbiekben 10 centivel magasabb lesz a vízállás, a jelenlegi 110 helyett 120 centiméter.

Tegyük gyorsan helyre: a Balaton maximális szabályozási szintjét emelték meg februári hatállyal 110-ról 120 centire, ami nem annyit jelent, hogy 10 centivel több víz van, vagy lesz a Balatonban, hanem ha a vízszint eléri a 120 centit, akkor kerülhet csak szóba a vízeresztés a Sió-zsilipen és nem 110-nél. Továbbá, ahogyan már megírtuk, küszöbön a siófoki vízleeresztő zsilip teljes átépítése, s azt követően, 2021-től már jóval nagyobb intenzitással ereszthetik a vizet a Sióba (ezt meg fogja előzni a Sió-meder rekonstrukciója) túlságosan magas vízállás esetén és persze továbbra sem tárolni fogják a Balaton-vizet a Sióban, hanem csak levezetni.

Jut-e a gazdák problémáinak a megoldására a 12 milliárdból?

Ettől a gazdák még aggódnak, csak egészen más okból. Intenzív vízeresztésnél az elmúlt években, amikor már kísérleti jelleggel szintúgy 120 centin tartották a Balaton vízszintjét, számos alkalommal jelezték a csatorna menti földeken gazdálkodók az illetékeseknek: földjeik víz alá kerülnek, rajtuk lehetetlen a gazdálkodás. A legkritikusabb 2014 őszén volt a helyzet, a rengeteg csapadék miatt. Akkor azt írták tiltakozó levelükben: az igen intenzív vízeresztés miatt a Sió vízszintje is rekordmagasságú lett, miáltal „a csatorna vízszintje a környező területek terepszintje, a levezető árkok, vízfolyások, kifolyások szintje fölé került. Emiatt a Sióból a víz a közelben fekvő területekre áramlik, megakadályozva a levezető árkok, vízfolyások működését. Ez nagy kiterjedésű, nagy fokú belvizet okoz, ellehetetlenítve a mezőgazdasági munkákat. A víz alatt fekvő földeken lehetetlenné vált a napraforgó, a kukorica betakarítása, valamint nem lehetségesek a következő évi talajelőkészítő munkák.”
Levelükben a gazdák kártérítés követelését is kilátásba helyezték. Kárenyhítésül a legnagyobb területen gazdálkodó Siómente Zrt. részéről merült fel: olyan gépekkel próbálják elvégeztetni a betakarítást, melyek rá tudnak menni a vízben álló földekre. Végül két lánctalpas rizskombájnt „szerződtetett” a társaság Mezőtúrról, illetve Kisújszállásról.

A Sió-menti gazdák kétségek között élnek: vajon az ő problémáiknak a megoldására is jut-e most abból a 12 milliárd forintból, amit a Sió-zsilipre és a csatorna rekonstrukciójára szánnak?

Rizskombájn arat a Sió-menti földeken, 2014 őszén

 

 

Földcsere?

Hadházy Árpád, a tolnai agrárkamara elnöke szintén 2014-ben arról beszélt: elképzelhetőnek tartja, hogy az érintett vizes területeket kivonják a mezőgazdasági művelés alól. A tolnai kamarai elnök információi szerint a gazdálkodók belemennének egy földcserébe is, például állami földek igénybevételével.

Tározókba a Balaton vizét!

A gazdák egyébként azt is el tudnák képzelni, hogy ne csak a Balaton medrében tárolják a tó vizét, illetve ha sok, leengedjék a Sión. Szabó Tamás, a Magosz somogyi vezetője azt mondta a minap: a tó környékén megoldás lehetne, ha a Balatonból leengedett vizet tározókba vezetnék, majd szárazság idején onnan lehetne öntözni.

About Fónai Imre

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük