Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Öveges professzor beájulna: nincs még felelőse a labormutyinak

Öveges professzor beájulna: nincs még felelőse a labormutyinak

Siófok 32 milliót fizetett vissza.

 

Még mindig nem találták meg az öt évvel ezelőtti labormutyi felelősét, felelőseit. Az adóhatóság még nyomoz – válaszolták az Átlátszó kérdésére.

A 2014-ben kezdődött Öveges-program során az Európai Unió 14 milliárd forint támogatást adott a természettudományos oktatás fejlesztésére – emlékeztet az Átlátszó. A támogatás törvénysértő felhasználására az OLAF (Európai Csalási Elleni Hivatal) is felfigyelt, Hadházy Ákos országgyűlési képviselő pedig évekig tájékoztatta a nyilvánosságot a botrányos részletekről. A Miniszterelnökség vizsgálata súlyos szabálytalanságokat állapított meg, az NNI lepasszolta a nyomozást a NAV-nak, az pedig azóta is tologatja az ügyet.

Siófok 32 milliója

Salgótarján 37 millió forintot, Debrecen közel 57 millió forintot, Mosonmagyaróvár közel 15 millió forintot, Kiskunfélegyháza 48 millió forintot, Szekszárd pedig közel 2 millió forintot köteles fizetni – szóltak a sajtóhírek a Miniszterelnökség vizsgálata után. Összesen 390 millió forintot használtak fel szabálytalanul.

32 millió forintot kell visszafizetnie Siófoknak az Öveges-program szabálytalanságai miatt – erről értesítette a város önkormányzatát két éve a Miniszterelnökség. A labormutyi néven elhíresült visszaéléssorozatot Hadházy Ákos tárta fel még 2014-ben. A politikus feljelentést is tett. Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja ezt állapította meg a Nemzeti Nyomozóiroda a 14 milliárdos uniós keretből finanszírozott Öveges-program lebonyolítását vizsgálva.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya 2014 nyarán kezdett nyomozni az iskolai laborfelújítások címén eltüntetett pénzek után. Szerintük a pályázatokra beadott vállalkozói ajánlatokban jelentős túlárazások szerepeltek, amelyek az ellenőrzés hiányosságai miatt alkalmasak voltak a „pénzeszközök megszerzésére”.

Félszáz középiskolai természettudományos labort alakítottak ki helyszínenként 300 millió forint körüli költséggel 2014-ben. Siófokon (és még számos más településen) a szaktanári segédletek és a tanulói munkafüzetek előállítására kötött szerződést találta szabálytalannak az uniós pályázat irányító hatósága, ezért kellett visszafizetni a városnak a 2014-ben e két tételre fordított, összesen 32 millió forintot.

Sokszor felvették a pénzt egy munkafüzetért

Hadházy Ákos a pályázat számos, visszaélésgyanús furcsasága mellett erre is felhívta a figyelmet 2014-ben: „Védhetetlen, hogy a tanári segédanyagok, és a diákok munkafüzeteinek szerkesztését egy-egy vállalkozás több városban is elnyerte, és mindenütt felvette a munkáért járó 15-20 millió forintot, holott a segédanyag és a füzet tartalma a különböző helyeken gyakorlatilag ugyanaz. A munkafüzet elkészítését, szövegszerkesztését és a hozzá tartozó tanulmányt minden egyes laborra megírták, de legalábbis külön számolták el a pályázók. Városonként szövegszerkesztették az egyenként 1015 oldalas munkafüzeteket, ami így minden városnak 22 millió forintért készült akkor is, ha egy cég ezt a feladatot több városban is elnyerte. Mi több, ehhez szintén minden városban írtak egy tanulmányt, darabját 25 millió forintért.”

Siófok esetében (is) a KEIOK Kft. nyerte a munkafüzet-előállítás lehetőségét, a céggel kapcsolatban Hadházy azt mondta, hogy a laborfejlesztés során „rendezvényszervezésre és programfejlesztésre is meghívták, más nem adott érvényes ajánlatot; előzetes becslés alapján Siófokon 12 millió 204 ezer forintot vártak, és pont ennyi lett az ajánlat, míg Fonyódon 12 millió 236 ezer forintot és ott is tökéletesen eltalálták”. A kft.-nek Hadházy Ákos szerint akkor honlapja sem volt, mégis ők jutottak az illetékesek eszébe rendezvényszervezésre és programfejlesztésre is…

Siófok letagadta

Csak érdekesség képpen: az akkori siófoki városvezetés 2014. júliusában a Somogy megyei napilapban helyreigazítást tétetett közzé az újság egy júniusi cikke miatt, miszerint a cikk „valótlanul sugallta, hogy a közpénzek és az európai uniós források felhasználása törvényszegő módon történik, szabálytalanság gyanúját kelti. Ezzel szemben az igazság az, hogy semmilyen kifogás nem merült fel sem a közpénzek, sem az európai uniós források felhasználása tekintetében a siófoki Perczel Mór Gimnáziumban folyó természettudományos laborfejlesztés vonatkozásában.”

A siófoki önkormányzat ehhez képest két éve 32 millió forintot fizetett vissza a 2014-es labormutyi miatt…

 

Öveges professzor beájulna…

(fotó: szabadalom.blog.hu)

 

 

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük