Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / S.O.S.-jelzést adott le a balatoni viharjelző

S.O.S.-jelzést adott le a balatoni viharjelző

Kukába mehet az ötven éves mérési adatsor?

 

A viharjelzést, az életvédelmet veszélyeztetheti, ha egy hatalmas, többlakásos ingatlan épül a balatoni viharjelző állomás szomszédságába – mondta Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője egy minapi konferencián, hozzátéve: ez esetben ötven éves adatsort dobhatnak a kukába…

A Szabad Pécs írta meg azt is: nincs lehetőség megakadályozni az építkezést, jogerős építési engedéllyel szerzett jogot nem lehet elvonni – szögezte le ugyanezen a tanácskozáson Sógor Csaba, a Miniszterelnökség főosztályvezető-helyettese.

A siófoki viharjelző állomással szomszédos telekre „a korábban tervezettnél is nagyobb, többszintes épület megépítésére kapta meg a településképi engedélyt a Molnár Beton tulajdonában lévő Azúr Szórakoztatóközpont Kft. – értesült és írta meg nemrég a hirbalaton.hu. Talán éppen a ma igazán divatos apartmanház épül arra a parti telekre is… De ha valóban felépül, az veszélyeztetheti a viharjelzés pontosságát – állítják a meteorológusok.

Egy, a meteorológia álláspontját nemrég összegző dokumentum szerint „a mérések és megfigyelések elemi fontosságúak a viharjelzés számára. Az elkésett, vagy elmaradt jelzések sportolók, fürdőzők, horgászok és hajósok életét követelhetik, a túlbiztosítás viszont a turizmust és a turizmusból élők életét tehetik tönkre. Zivataros időjárási helyzetekben a Budapest-Paks-Szekszárd háromszögben is csökkenhet a veszélyjelzések beválása. A balatoniak meghatározó adatok a paksi atomerőmű számára készített előrejelzések, terjedési modellek és riasztások készítésekor. Így az ügy már nem környezetvédelmi, hanem jelentős nemzetvédelmi probléma”.

A Szabad Pécs cikke szerint a siófoki önkormányzat annyit tehetett: a szakmai véleményre hivatkozva változtatási tilalmat rendelt el a területre, ami 2016 végén lejárt, így a telektulajdonos (immár kormányhivatalt és bíróságokat is megjárt vita után) bármikor hozzáfoghat az építkezéshez.

fotó: az ominózus telek és a siófoki obszervatórium tornya

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük