Home / Ország, Világ / Leírják a devizaadósok tartozásának 38 százalékát

Leírják a devizaadósok tartozásának 38 százalékát

Az állam és a bankok osztoznak a devizahitelesek adósságának könnyítésében. Szerbiában.

 

Hasonló lengyel, román és horvát döntésről is tudunk. Szerbiában már a kilakoltatásokat is leállították.

Szerbiában a svájcifrank-hitelesek tartozását euróra váltják, majd az így kapott összeg 38 százalékát leírják az állam, illetve a bankok terhére – döntött a szerb kormány kedden, az erről szóló törvényjavaslat pedig már a héten a parlament elé kerülhet.

A portfolio.hu azt írja: Szerbiában mintegy 16 800 embernek van még svájcifrank-hitele, összesen 540 millió euró értékben.
Amennyiben a parlament is elfogadja az erről szóló törvényt, a hitelesek tartozásának 15 százalékát az állam, 23 százalékát pedig a bankok terhére írják le. A törvényjavaslat szerint a fennmaradó tartozás kamata nem haladhatja meg a 3,4 százalék plusz a három hónapos vagy hat hónapos európai irányadó bankközi kamatlábat (Euribor), ha pedig fix kamatot állapítanak meg, az nem haladhatja meg a 4 százalékot.
A törvényjavaslat a kormány és az érdekelt felek hosszú tárgyalássorozata után született meg. A kormány döntését feltehetően segítette az is, hogy a szerbiai Legfelsőbb Semmítőszék április elején meghozott állásfoglalása szerint a bankoknak a svájci frank alapú hiteleket eurósra kell váltaniuk, és fel kell hagyniuk azoknak a hiteleseknek a kilakoltatásával, akik nem tudják törleszteni a lakáshitelüket.
A döntés az OTP-t is érinti, amely 2017-ig egy kis bank volt Szerbiában, de abban az évben a magyar bank megvette a Vojvodanskát, tavaly év végén pedig a SocGen szerb bankját is, amivel az Intesa szerb operációja mögött a második legnagyobb szerb bank lett az OTP Szerbiában.

+++

Ahogyan megírtuk, Magyarországon a Kúria vizsgálja a kérdést, abból a szempontból, hogy az árfolyamkockázat fogyasztóra terhelése mikor volt jogszerű és mikor nem. De egyelőre itt kizárólag arról van szó, hogy egyedi ügyekben, egyedi perekben kellene megpróbálni érvényre juttatni igazukat a devizaadósoknak, az adósokat segítő, horvát, lengyel, román, szerb-mintájú központi döntések előkészületének híre-hamva sincs.

 

About Fónai Imre

Check Also

Mérhetetlen mennyiségű aranyat rejt a Balaton mélye

Egy izgalmas kutatási eredmény szerint mérhetetlen aranykincset rejt a magyar tenger mélye, amely több vagonnyi …

One comment

  1. Ha van időd körbejárni a magyar témát, légyszíves tudd meg, hogy kikre vonatkozik az újfajta perlehetőség. Csak a még mindig devizában fizetőkre, vagy a forintosítottakra, vagy forintosított ú j szerzédést kötőkre is, természetesen visszamenőleg. Arra a perlehetőségre gondolok, amit a Kúria az Európai Bíróság ítéletére/ajánlására kiadott nemrégiben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük