Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Határvadászok új laktanyája

Határvadászok új laktanyája

Kaposváron új határvadász-laktanyát avattak.

E közben:  1. menedékkérő ma már alig érkezik Magyarországra, az illegális migráció lényegében megszűnt, a rendőrség szerint a határvadászok ott fognak szolgálatot teljesíteni, „ahol az leginkább indokolt„; 2. Az Unió a közös hatávédelmi egység, a Frontex megerősítéséről döntött.

 

A kormány 2016 augusztusában döntött a határvédelem kibővítéséről, s háromezer új készenléti rendőr felszereléséről. Az új állomány közel tizede, 309 határvadász Kaposvárra került, számukra épült az új laktanya – számolt be az avatásról a kpsvr.hu.

„Az elmúlt két évben a magyar kormány 96,9 milliárd forintot költött az új rendőrök kiképzésére, felszerelésére és infrastruktúrájukra. A kaposvári laktanya ebből 5,7 milliárdba került. Papp Károly altábornagy, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója, a migrációs válsággal indokolta a beruházást, mely elengedhetetlen az ország és Európa védelméhez„.

Nyolc hónap alatt majdnem a hatodára esett vissza a frissen végzett határvadászok száma, legutóbb hétfőn már csak 22-en álltak szolgálatba a Készenléti Rendőrségnél – írta ugyanekkor a Népszava. – A most zárult képzés már a 14. ütem volt és a jelentkezőket – mint a rendőrségi holnap közléséből kiderül – továbbra is várják. A mostani rendőrségi tájékoztató szerint a határvadászok a jövőben ott teljesítenek szolgálatot, „ahol az a leginkább indokolt”, hogy „jelenlétükkel a lakosság közbiztonságérzetét fenntartsák”, de leginkább határrendészeti, járőrszolgálati és biztosítási feladatokat hajtanak végre. Ez már csak azért is érdekes, mert a program indulásakor az egyik fő érv a migráció elleni küzdelem volt, csakhogy azóta szinte alig érkeznek menedékkérők Magyarországra.

A képviselők szerdán jóváhagyták az Európai Határ- és Partvédelmi Őrség megerősítését az Unió külső határainak fokozott védelme érdekében. A reform keretében felállítandó új állandó alakulat uniós tagállamoknak nyújt majd helyszíni segítséget a határvédelem és a visszaküldések terén, valamint kisegít a határon átnyúló bűnüldözés területén is. A 2021-re ötezer fővel induló alakulatnak 2027-re kell elérnie a tízezres létszámot.

 

 

fotó: kpsvr.hu

 

About Fónai Imre

Check Also

Megvertek két NAV-ellenőrt Siófokon

Két NAV-ellenőr múlt pénteken betért egy siófoki vendéglátóba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük