Home / Egészséges életmód / Környezetvédelem / Mi lesz veled, Balaton? – ezt kérdi a NABE is

Mi lesz veled, Balaton? – ezt kérdi a NABE is

Mi lesz veled Balaton? Marad-e még védendő, természetes parti terület? – kérdi mai közleményében a Nők a Balatonért Egyesület (NABE).

A NABE mai közleménye.

„Mi lesz veled, Balaton?

Elég egy pillantás a térképre: Európában nincs még egy olyan csodálatos tó, mint a Balaton. Tiszta vize különleges élővilágnak ad otthont, ezért európai védettséget is élvez. Pihenést, kikapcsolódást, sportolási lehetőséget biztosít mindenkinek. Most még.

Mohó beruházók vetettek szemet a tópartra, egyre-másra jönnek a hírek új lakóparkok és kikötők terveiről. “Fellendítjük a minőségi idegenforgalmat, hasznosítjuk a partot” — ígérik.

Lassan alig van olyan parti település, ahol idén tavasszal ne jelentek volna meg a láncfűrészek és az égnek meredő daruk, a betonozógépek és a természetes part eltakarására hivatott térkőhalmok.

A Nők a Balatonért Egyesület nem hiszi, hogy egy minőségi turista (a gazdag ember) kikapcsolódni pont ugyanolyan környezetbe vágyik, mint az állandó lakóhelyéül szolgáló lakópark. Mi marad a Balaton vonzóerejéből, ha nem lesz természetes part, szabad strandolási lehetőség, sőt, meg se lehet majd közelíteni a Balatont, mert a lakóparkokkal együtt a kerítések is épülnek.

A Balaton-törvény idén március 15-én elvesztette hatályát. A területrendezésről szóló új törvény lépett a helyébe, amelyik a parti területekre szigorúbb szabályozást helyez kilátásba. Sajnos, a végrehajtására vonatkozó rendeletek késlekednek. A beruházók ezt úgy értelmezhetik, hogy most joghézag van, és ezt ki akarják használni a part beépítésére.

Mi lesz veled Balaton? Marad-e még védendő, természetes parti terület, mire a rendelet megszületik?„

 

fotó: illusztráció

 

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük