Home / Közélet / Club Aliga: a Balaton mindenkié, vagy csak Mészároséké?

Club Aliga: a Balaton mindenkié, vagy csak Mészároséké?

A Club Aliga kapcsán rövidesen eldőlhet, igazak-e még Lázár János 2017-es szavai: a Balaton mindenkié?

 

A balatonvilágosi önkormányzat ingyenes vagyonjuttatás formájában nem csak a Club Aliga strandjára, hanem a kikötőjére és a szállodaépületekre is igényt tart – írja a magyarnarancs.hu.

A hajdani pártüdülő, majd a rendszerváltás után Club Aliga névre keresztelt komplexum szinte teljesen elzárta, illetve elzárja ma is a balatoni települést a vízparttól; egy 90, egy 70 és egy 45 méter hosszú szabad, bárki által megközelíthető partszakasza maradt Balatonvilágosnak.

A komplexum tavaly Mészáros Lőrinchez és Tiborcz Istvánhoz is köthető körökhöz került. Amint hírét vette a Club Aliga tavalyi tulajdonosváltásának, a független településvezető levelet írt Bártfai-Mager Andreának, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek, amelyben bejelentette: a község igényt tart a Club Aliga 2007-es privatizációjakor is állami tulajdonban maradt 9 hektárra.

Fekete arra is hivatkozik, hogy Lázár János akkori kancelláriaminiszter a 2017. december 4-i kormányinfón úgy fogalmazott: „A kormány szándékai szerint a Balaton mindenkié, személyes üzleti szempontok nem írhatják felül a közösség szempontjait…” A polgármester szerint „a Balaton mindenkié elvnek az érvényre juttatását szeretnénk most látni a Club Aliga esetében. Vagyis a „mindent eladni” helyett a közösség érdekeit kérjük figyelembe venni”.

 

Potocskáné kérdez, Fónagy válaszol

Nemrég Potocskáné Kőrösi Anita siófoki jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár azt válaszolta, hogy a vagyonkezelői szerződésben szereplő ingatlanokkal kapcsolatban még nem született döntés. „A Magyar Állam szerződéses partnere ezen ingatlanokkal kapcsolatban továbbra is a Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlesztő Kft., mely tulajdonosi hátterének esetleges megváltozása önmagában nem érinti a fennálló vagyonkezelési jogviszony tartalmát. (…) Az önkormányzat kérése nyomán megkezdődtek az egyeztetések a kft.-vel arra vonatkozóan, hogy az igényelt ingatlanok tekintetében milyen feltételekkel kerülhetne sor a vagyonkezelői szerződés részleges megszüntetésére” – válaszolta Fónagy.

Ha lefordítjuk az államtitkár válaszát, akkor kiderül: az állam megkezdte a tárgyalásokat a Mészáros-Tiborcz körrel. Fekete Barnabás balatonvilágosi polgármester már az új tulajdonosokat is megkereste levélben konkrét elképzeléseikről érdeklődve, de ez idáig választ nem kapott.

 

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük