Home / Déli-part / Balatonboglár, Balatonlelle / Gyöngyösi Márton: A lét a tét!

Gyöngyösi Márton: A lét a tét!

Bumburnyák Mészárosok, nem vagyunk illiberális fészek, visszatérő hűbérurak, Balatont lerabló oligarchák, klímanenekültek – gondolatok a csütörtök esti balatonlellei vitafórumról. 

 

21. századi pártok EP-választás előtti vitafórumát tartották Balatonlellén, ahol a házigazda, dr. Steinmetz Ádám jobbikos országgyűlési képviselő bevezető szavai megfelelően megalapoztak a vitának; vízilabdás olimpiai bajnokunk szerint „ma már ki lehet jelenteni, hiba volt nem koordinálni a 2018-as választások előtt az LMP-vel és a Momentummal, mert ha így teszünk, ma nem lenne kétharmada a Fidesznek.”

Marcaliban, Steinmetz Ádám választókerületében egyébként némileg más volt a helyzet, ott a momentumos jelölt önként visszalépett a jobbikos jelölt javára, de az LMP-s se kampányolt, így lehetett szoros az eredmény.

De most már arccal május 26-a felé, ennek jegyében ült asztalhoz Gyöngyösi Márton (Jobbik), Cseh Katalin (Momentum) és Demeter Márta (LMP), pártjuk első, vagy második helyezettjei az EP-listán. A beszélgetés moderátora Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik parlamenti képviselője volt.

Erős mondatok a vitából:

Demeter Márta: – Az a választás tétje, hogy az üzleti, vagy a valós nemzeti érdekeknek lesz képviselete az Európai Unióban.

Gyöngyösi Márton: – A lét a tét, eldől az unió és Magyarország sora is május 26-án.

Cseh Katalin: – Az a kérdés, hogy meg tudjuk-e menteni az uniós pénzeket. Mutassuk meg, hogy Magyarország nem egy illiberális fészek!

Gyöngyösi Márton: – Árulás kirívó állami támogatást és adókedvezményt adni a multiknak.

Cseh Katalin: – Ne „tagállami kompetencia” legyen az EU-s pénzek szabad ellopása!

Gyöngyösi Márton: – Orbán felülről próbálja létrehozni a nemzeti tőkét, haveri köröknek juttatva százmilliárdokat, olyan bumburnyákokat, mint Mészáros Lőrinc, kinevezve piaci szereplőnek, Széchenyi aligha így képzelte el a nemzeti tőkét…

Uniós tagságunk 15 évéről

Cseh Katalin: – Tragédia. Nagyon dühös vagyok. Elvesztegettünk 15 évet, elpazaroltunk súlyos pénzeket, ez hazaárulással ér fel. Ma a demokrácia rosszabb állapotban van, mint a csatlakozásunkkor, visszatértek a nagybirtokok, a hűbérurak.

Gyöngyösi Márton: – A Kádár-kor végletes államosításával szemben a rendszerváltás után egy-két év alatt mindent privatizáltunk, így csatlakoztunk. Irreális várakozások után természetes csalódottság következett. A régió éllovasaiból sereghajtók lettünk, Szabolcsból már Romániába járnak az emberek idénymunkára. Az Orbán-féle, „nemzeti tőkésosztályt” teremtő gazdaságpolitika tragédiához fog vezetni.

Demeter Márta: – A Balaton az egyik kincsünk, itt is jól látható az uniós pénzek elképesztő herdálása, tetten érhető, hogyan gazdagodnak ebből a kormányközeli oligarchák.

Hogyan tovább?

Gyöngyösi Márton: – Félő, hogy kivetik az országot, megvonják az uniós pénzeket a sok öncélú konfliktus miatt.

Cseh Katalin: – Erős Európa kell, mely meg tudja akadályozni, hogy egy jogállamot szétverjenek Európa közepén. Ma ezt nem tudja megtenni. El kell érnünk, hogy közvetlenül az EU-hoz pályázhasson az ország, ne lophassák el a pénzeket Orbán körei. S a támogatásokat valóban kórházakra, iskolákra, munkahelyekre költsük.

Gyöngyösi Márton: – Bérfelzárkóztatás, szabad közmédia, autonómia – ügyek mentén össze kell fogni a magyar képviselőknek!

Demeter Márta: – Ne lehessen európai lobbik mentén egy veszteséges, veszélyes, Putyin érdekeinek megfelelő Paks 2-t elfogadtatni! Minden magyar lakás energetikai korszerűsítésére jutna egymillió forint Paks 2 irdatlan pénzéből. A klímaváltozás se egy elvont fogalom: több zöldség ára duplázódott meg az aszály miatt. Nagyon sok klímamenekült várható a következő években, a migráció megoldása nem egy kerítés, el kell érni, hogy mindenki a szülőföldjén boldogulhasson.

Miért nem a vagyonadót szorgalmazzák? – kérdezte egy hozzászóló.

Gyöngyösi Márton: – A bérfelzárkóztatást tartjuk a legfontosabbnak, a bérnövekedés teremtené meg az állami gyarapodás alapját is. Zsugorodó bérek és foglalkoztatás mellett nem lehet fenntartani a gazdaságot, az állam feladatai finanszírozhatatlanok.

Cseh Katalin: – Nem hiszek abban, hogy a vagyonadóból származó bevételt hasznos célokra fordítaná az állam.

 

LMP-Jobbik koalíció…

 

About Fónai Imre

Check Also

Mérhetetlen mennyiségű aranyat rejt a Balaton mélye

Egy izgalmas kutatási eredmény szerint mérhetetlen aranykincset rejt a magyar tenger mélye, amely több vagonnyi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük