Home / Ország, Világ / Magosz: nagybirtok helyett kis családi gazdaságokat!

Magosz: nagybirtok helyett kis családi gazdaságokat!

A falvak elnéptelenedése somogyi Magosz-vezetők szerint összefüggésben van az új nagybirtokrendszer kialakulásával.

 

A kis családi gazdaságok volnának kívánatosak a magyar, a somogyi vidéken, az volna jó, ha nem egyre kevesebb, hanem minél több család élne a mezőgazdaságból, helyi termékeket, egészséges élelmiszereket előállítva. Ez is elhangzott a Magosz Somogy megyei elnökségének siófoki ülésén.

– A Magosz van a legközelebb a gazdákhoz, mi tudjuk a leghatékonyabban képviselni a gazdálkodók érdekeit – mondta Szabó Tamás, az érdekvédelmi szervezet somogyi vezetője az InfoRégiónak. – Újjáalakult elnökségünk azt a célt tűzte ki, hogy hangosabban, még hatékonyabban lépjünk fel a gazdák érdekében. A vidéki gazdálkodás, illetve a Magosz jövőjéről is szót ejtettünk a siófoki tanácskozásunkon.

Arról is beszéltek az elnökségi tagok, hogy az Agrárkamarának, mint köztestületnek is a Magoszra kell épülnie, a Magosz kell hogy jelentse a kamara élcsapatát.

Gázolaj-visszatérítés, vadkárok rendezése, az osztatlan közös tulajdonokkal kapcsolatos változások – ilyen napi aktualitások is szóba kerültek, valamint a falvak elnéptelenedése. Ez összefüggésben van a 21. századi nagybirtokrendszer kialakulásával – vélték a magoszos vezetők. Térségenként néhány nagybirtok alakul ki lassan, ahová a kis területen gazdálkodók, más lehetőségük nem lévén, bérmunkásnak állnak be, az 1000-1500 hektáron gazdálkodók a kicsiket integrálják, miközben a terményt például ők adják el, így a hasznot is ők fölözik le, elvágva a fejlődés útjától a kicsiket. Ebből következik az is, hogy a fiatalok nem látnak jövőt a mezőgazdaságban, nem történik meg a kívánatos generációváltás. Egyfajta birtokkoncentráció nem hátrányos, bizonyos mértékig előnyös is – hallottuk a Siófokon tanácskozóktól –, de ma nem szab gátat ennek semmi, az új földörvény is lehetővé teszi a megszerzett területek szétosztását papíron a családban, a rokonságban…

Így aztán egyelőre csak vágyálom, hogy ne nagyüzemek, hanem kis családi gazdaságok állítsák elő az egészséges élelmiszert a magyar vidéken, mely által jelentősen nőne a falvak eltartó- és népességmegtartó képessége.

 

fotó: illusztráció

About Fónai Imre

Check Also

Mérhetetlen mennyiségű aranyat rejt a Balaton mélye

Egy izgalmas kutatási eredmény szerint mérhetetlen aranykincset rejt a magyar tenger mélye, amely több vagonnyi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük