Home / Déli-part / Kilengett a Balaton: Máriánál 137 centi volt a vízállás

Kilengett a Balaton: Máriánál 137 centi volt a vízállás

Miközben a Balaton átlagvízszintje 117 centi, Balatonmáriafürdőnél vasárnap reggel a viharos szél hatására 137 centis vízállást mértek.

A siófoki vízleeresztő zsilip jelenleg zárva van.

Oláh Zoltán, a területi vízügyi igazgatóság osztályvezetője ismertette egy közelmúltbéli siófoki konferencián: az idén február óta hatályos szabályozás szerint májustól októberig 120 centi a Balaton vízszintmaximuma (ez alatt nem nyitják ki a siófoki vízleeresztő zsilipet), januárban és februárban, valamint novemberben és decemberben 110, a köztes időszakban 115 centi. A Balaton 2 milliárd köbméternyi víztömeg, a első, 1863-ban épült zsilip másodpercenként 8-10 köbméter vizet tudott leereszteni, a mai, 1947-ben épült 80-at, de ma már erre nem képes a siófoki műtárgy, ezért is épül új a következő években

A magasabban tartott vízszint témájában felmérést készített a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete. Oláh Miklós kutatásvezető ismertette a számokat: 262 kérdőívet értékeltek, s a válaszok alapján a vízszintemelésből fakadó problémák elsősorban az önkormányzatoknál és főként a déli partiaknál csapódnak le, ami leginkább költségnövekedést jelent. Ezeket jelölték meg: elöntések, jégkár, az infrastruktúra (épületek, utak, parkolók) károsodása, a csatornahálózat visszatelítődése. A magaspartok, löszfalak is veszélyeztetettek. A vízszintemelés nyertesei a turizmus, a természet és a vízminőség.

A kutatás arra is kíváncsi volt az érintett válaszadók körében: mennyi pénzre volna szükség a vízszintemelésből fakadó beavatkozásokra? Oláh Miklósék összesítése szerint ideiglenes beavatkozásokra (ami zömmel karbantartást jelent) 10,5 milliárd forint kellene, amiből az önkormányzatokra úgy 6 millió esne. Hosszú távon szükséges fejlesztésekre összesen 75,4 milliárd forintot taksáltak, önkormányzati feladat ebből 66,7 milliárd. Ez az összeg a dél-balatoni vasútfejlesztés második szakaszával (Szántód-Balatonszentgyörgy, illetve Fonyód-Kaposvár) megegyező nagyságrend és javarészt ezekből áll össze: partvédőművek megemelése, iszapkotrás, infrastruktúra-hálózat fejlesztése, csapadékvíz-elvezetés korszerűsítése.

A viharos északi szelek persze addig sem állnak le, mint vasárnap reggel is, Máriánál, ahol „kiöntött„ a Balaton…

 

fotó: szélben a siófoki móló

 

 

 

About Fónai Imre

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük