Home / Ország, Világ / A Pogány Madonna ismét Tihanyban

A Pogány Madonna ismét Tihanyban

77 éves volna, 10 éve halt meg Bujtor István.

Ismét „eredeti helyén”, vagyis a Tihanyi apátságban állították ki a Pogány Madonnát, az ál-műtárgyat, amelyről a színész-rendező egyik legismertebb filmje a címét kapta. A hazai filmipar egyik legjelentősebb alkotása Bujtor István filmje, A Pogány Madonna, 1,2 millióan nézték meg a mozikban. A 1981-ben bemutatott első magyar akció-komédia ötletét egy személyes találkozó során maga Bud Spencer adta Bujtornak. A híres filmbéli jelenet, amikor Ötvös Csöpi egy vitorláshajó tőkesúlyában megtalálja a Pogány Madonnát.

A film felbecsülhetetlen értékű műkincse a Pogány Madonna. Valójában csak egy kellék és egy kiló sincs a szobor. Gipszből készült és aranyszínűre festették a forgatásra. Ma már a magyar filmipar egyik ikonikus jelképévé vált. A relikvia tulajdonosa Bujtor István fia, Balázs.
Bujtor István és családjának második otthona Balatonszemes volt. Bujtor és féltestvére, Latinovits Zoltán, valamint 100 éves korában elhunyt édesanyjuk is a szemesi temetőben alussza örök álmát.
fotó: a 2013-ban avatott Bujtor-szobor a füredi mólón

About Fónai Imre

Check Also

Máskor a fa, most a nád takarta a balatoni panorámát

A déli parti apartmanházépítési láz hozadéka…   A hirbalaton.hu cikke:   http://www.hirbalaton.hu/eljaras-indult-a-fonyod-keleti-reszen-levideozott-nadirtas-ugyeben/#more-72744     fotó: …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük