Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Kávézacc válthatja fel a pálmaolajat

Kávézacc válthatja fel a pálmaolajat

Pálmaolaj helyett kávézacc

 

Különleges dologgal kísérletezik egy skót cég. Revive Eco mögött álló két vállalkozó kávézaccból nyer ki olyan anyagokat, amivel állítólag helyettesíteni lehet a környezetkárosító pálmaolajat az élelmiszerekben.

A Revive Eco hulladékkezelő cégekkel dolgozik együtt, hogy begyűjtsék a kávézaccot Skóciában. Az összeszedett „szemétből” egy különleges eljárás segítségével vonják ki azokat az olajokat, amiket később fel lehet használni élelmiszerek, italok, kozmetikumok és tisztítószerek gyártásánál. De együttműködnek kávézókkal, kávéforgalmazókkal is.

A cég egyelőre csak teszteli az új módszert, a termékeiket várhatóan az év második felében dobják piacra.

Mi a baj a pálmaolajjal?

  • Az 1990. és 2008. között elpusztult esőerdők 8 százalékáért az olajpálma-ültetvények voltak a felelősek. Az erdőirtás során fedetlenül maradó földterületet az erózió hamar tönkreteszi.
  • Az borneói és szumátrai esőerdők pusztulása a vöröses szőrű orángután élőhelyének területét is 90 százalékkal csökkentette az elmúlt 20 évben. Évente 1000-5000 állat pusztul el.
  • A erdőégetések tehetők felelőssé a délkelet-ázsiai üvegházhatású gázok kibocsátásának egy nagy részéért is.

A skót cég projektje radikális változást hozhat az élelmiszeriparban, feltéve, hogy a módszer tényleg beválik. A Revive Eco nem titkolt célja az, hogy a kávét a világ fenntartható árucikkévé tegyék, amiből nem csak ital készül, hanem környezetkímélő termékek is.

Forrás : nosaltly

About Bacskay Viki

Check Also

Hónapok óta nem jön külföldi turista a Balatonra

Ilyen se volt még…   A hirbalaton.hu cikke:     http://www.hirbalaton.hu/november-ota-nem-volt-kulfoldi-a-balatonnal-mfor-hu/#more-73068

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük