Home / Egészséges életmód / Környezetvédelem / A Duna Körtől a Nők a Balatonértig

A Duna Körtől a Nők a Balatonértig

1988-ban a „szocialista táborban soha nem látott”, 70 ezernyi, a vízlépcsőt ellenző, békés tüntető vonult az utcára, majd a Németh-kormány épp 30 éve felfüggesztette a bős-nagymarosi vízerőmű építését. A tiltakozást szervező Duna Kör egyik lelkes aktivistája Hajósy Adrienne volt.

 

Hajósy Adrienne ma a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) aktivistája, gyakran szószólója.

Németh Miklós kormánya 1989. május 13-án függesztette fel a kádári rendszer jelképeként számon tartott bős-nagymarosi vízerőmű építkezési munkálatait. Hajósy Adrienne azt mondta a Népszavának: – A felfüggesztésben szerepet játszott, hogy a Duna Kör 160 ezer aláírást gyűjtött a nagymarosi gáttal kapcsolatos népszavazási kezdeményezéséhez. A kormány viszont mindenképpen szerette volna elkerülni a referendumot.

1984-ben megalakult a vízlépcső ellen küzdő civil szervezet, a Duna Kör – folytatta Hajósy Adrienne. – Ennek tevékenységét egy évvel később alternatív Nobel-díjjal ismerték el. Szamizdat kiadványokban, nyilvános vitákban, tiltakozó akciókkal próbáltuk felhívni az ország figyelmét a fenyegető környezeti károkra. Leginkább azért aggódtunk, hogy a vízlépcsőrendszer tönkreteszi az Európában egyedülálló szigetközi-csallóközi vízi, illetve vizes ökoszisztémát, valamint, hogy a duzzasztás veszélyezteti a magyar ivóvízbázisokat, köztük Budapest vízellátását.

A tiltakozó akciók egyre nagyobb tömeget mozgattak meg, s 1988-ra rendszerellenes felhangot kaptak. Szeptember 12-én a „szocialista táborban soha nem látott”, 70 ezernyi, a vízlépcsőt ellenző, békés tüntető vonult az utcára, s némi meglepetésre a rezsim új arcát mutatta: a hatóságok nem akartak erőszakosan fellépni a demonstrálókkal szemben. A tiltakozások ellenére októberben az országgyűlés – emlékezetes, felállva szavazással – mégis az építkezések folytatása mellett döntött. Az ellenzéki tiltakozások azonban így is folytatódtak, sőt, 1989 tavaszára összegyűlt a 160 ezer aláírás, így végül május 13-án Németh Miklós miniszterelnök javaslatára a kormány felfüggesztette a nagymarosi építkezést.

 

 

fotó: (greenfo.hu)

 

 

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

One comment

 1. Szalay László

  T. kommentelők!
  A fenti cikk címe a Dunakörtől a Nők a Balatonértig..
  Elolvastam, azaz, hogy elolvastam volna, de csak a feléig jutottam, a cikk csak a cím első feléről szól, a Balatonnal kapcsolatos rész sehol sincs a cikkben. Miért?
  Nézegetem a linkek és kommentek dátumait, ez a cikk a legutolsó, 2019 májusi. Úgy néz ki, Hajósy Adrienne petíciója kifulladt. Ő dicsőségnek érzi, hogy a felhívását kilencszáz valahányan aláírták, pedig ez igen erős kudarc, akár teszik, akár nem! A Dunagate ellen 160.000 aláírás született, ebből 70.000-en ki is mentek személyesen tüntetni, pedig annak idején egy tüntetésen nem volt elképzelhetetlen egy ki dá-dá, néhány kiosztott pof (nem az a csúnya kicsi, az a szép nagy, emlékeztek még a lánchídi csatára?)
  Egyébként nem csoda, hogy kifulladt, mert az emberek nem támogatnak emberellenes (legalábbis horgászellenes, idősellenes kezdeményezéseket, annál több eszük van) javaslatokat. Hajósy Adrienne ugyanis ki akarja tiltatni a Balatonról a legkisebb teljesítményű elektromos csónakmotorokat, miközben összekeveri a motorcsónak és csónakmotor fogalmakat. Ezt le is írta, de hamar le is vette a petíciójából, én még láttam. A jelenlegi petíciójának a címe, mottója: “Nem kell a Balatonon sem motorcsónak, sem jetski, AKÁRMILYEN MOTOR HAJTJA IS!” Miért is akarja H.A. kitiltatni az egészen picike, 144-315 Watt teljesítményű motorokat? Cikke szerint azért, mert nem oda valók. Ki dönti el, hogy mi a nem oda való? Az ENSZ? Az Eu? A NATO? A BSZKRT? A Kétfarkú Kutyapárt? avagy netán -horribile dictu- Hajósy Adrienne?
  Az átlagember nem értett egyet a Dunagateval, el is érte célját 160.000 aláírással, 70.000 fős tüntetéssel. Hajósy Adrienne piszlicsáré javaslatát úgy véleményezi, hogy szinte tudomást sem szerez róla, s ezt nagyon helyesen teszi!!!!!

  ILLETÉKESEK! Kérem, ne foglalkozzanak Hajósy Adrienne hamvában holt petíciójával!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük