Home / Egészséges életmód / Környezetvédelem / A Duna Körtől a Nők a Balatonértig

A Duna Körtől a Nők a Balatonértig

1988-ban a „szocialista táborban soha nem látott”, 70 ezernyi, a vízlépcsőt ellenző, békés tüntető vonult az utcára, majd a Németh-kormány épp 30 éve felfüggesztette a bős-nagymarosi vízerőmű építését. A tiltakozást szervező Duna Kör egyik lelkes aktivistája Hajósy Adrienne volt.

 

Hajósy Adrienne ma a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) aktivistája, gyakran szószólója.

Németh Miklós kormánya 1989. május 13-án függesztette fel a kádári rendszer jelképeként számon tartott bős-nagymarosi vízerőmű építkezési munkálatait. Hajósy Adrienne azt mondta a Népszavának: – A felfüggesztésben szerepet játszott, hogy a Duna Kör 160 ezer aláírást gyűjtött a nagymarosi gáttal kapcsolatos népszavazási kezdeményezéséhez. A kormány viszont mindenképpen szerette volna elkerülni a referendumot.

1984-ben megalakult a vízlépcső ellen küzdő civil szervezet, a Duna Kör – folytatta Hajósy Adrienne. – Ennek tevékenységét egy évvel később alternatív Nobel-díjjal ismerték el. Szamizdat kiadványokban, nyilvános vitákban, tiltakozó akciókkal próbáltuk felhívni az ország figyelmét a fenyegető környezeti károkra. Leginkább azért aggódtunk, hogy a vízlépcsőrendszer tönkreteszi az Európában egyedülálló szigetközi-csallóközi vízi, illetve vizes ökoszisztémát, valamint, hogy a duzzasztás veszélyezteti a magyar ivóvízbázisokat, köztük Budapest vízellátását.

A tiltakozó akciók egyre nagyobb tömeget mozgattak meg, s 1988-ra rendszerellenes felhangot kaptak. Szeptember 12-én a „szocialista táborban soha nem látott”, 70 ezernyi, a vízlépcsőt ellenző, békés tüntető vonult az utcára, s némi meglepetésre a rezsim új arcát mutatta: a hatóságok nem akartak erőszakosan fellépni a demonstrálókkal szemben. A tiltakozások ellenére októberben az országgyűlés – emlékezetes, felállva szavazással – mégis az építkezések folytatása mellett döntött. Az ellenzéki tiltakozások azonban így is folytatódtak, sőt, 1989 tavaszára összegyűlt a 160 ezer aláírás, így végül május 13-án Németh Miklós miniszterelnök javaslatára a kormány felfüggesztette a nagymarosi építkezést.

 

 

fotó: (greenfo.hu)

 

 

About Fónai Imre

Check Also

Agyonütött kiskutya: békés tüntetés szerveződik a Facebook-on

Augusztus 3-ra békés tüntetés szerveződik a Facebook-on a „kutyagyilkosság helyszínére, a siófoki Somlay utcába”. Ahogyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük