Home / Déli-part / A fenyvesi strandot megint elöntötte a Balaton

A fenyvesi strandot megint elöntötte a Balaton

Íme Balatonfenyves, amikor 120 centi a Balaton és viharos szél fúj.

 

Kilépett a Balaton a medréből – Balatonfenyvesen bizonyosan unják már, annyiszor hallották és olvasták ezt az elmúlt években, különösen, amióta 120 centin tartják a Balatont. Ma már ennyi a hivatalos felső szabályozási szint is, eddig csak kísérleteztek vele. Ami nem változott se Fenyvesen, se másutt: a partvédőművet és parti infrastruktúrát nem hogy a korábbi 110-es vízszintmaximumhoz, hanem az azt megelőző 90-100-ashoz tervezték…

Mióta megemelték a Balaton vízszintjét, a hajdan 90-100 centiméteres vízszinthez tervezett partvédőművek járófelülete szinte folyamatosan víz alatt áll, algásodik, ezért csúszós és veszélyes – számolt be a hirbalaton.hu-nak Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere. Erős északi, észak-nyugati szelek idején a víz kiönt a parti sétányra, játszóterekre is. Egy videófelvételen is jól látszik, mit tett Fenyves partjaival erős északi szélben a medréből kilépő víz. A hirbalaton.hu több fotót is készített, hogy bemutassa, hogy néz ki Fenyves központi szabadstrandja a viharosan szeles nap után, amikor a parti sétányon még ott a hordalék, a homokozók csúszdái még víz alatt állnak, és a víz alá került gyepen kacsák úszkálnak.

 

Ez pedig egy fenyvesi Facebook-oldal bejegyzése szó szerint, valamint a videófelvétel a fenyvesi strandról.

„Minden évben visszatérő esemény amikor fenyvesen is több napig folyamatosan fúj az erős szél….
– Évtizedes probléma a partvédelmi infrastruktúra hiánya, és közben örüljünk neki, mert 250 millió forintból fejlesztik a balatonfenyvesi szabadstrandot.
Jégpálya, napozóágyak, toboz játszótér. A tervezett 40 millió helyett 250 millió forintra pályázott sikeresen Balatonfenyves a Magyar Turisztikai Ügynökség programján.
Hát nem is tudom mire véljem, a józan ész azt diktálja: előtte a partvédelem!
Mert így minden évben a beruházások milliói úsznak el a sikertelenség hálójába.
Eszembe jutott Gálvölgyi János egyik szállóigévé vált mondása: “Szeretem a focit!” Én még azt is, amikor nagy pénzeket ölünk bele a sikertelenségbe…. „

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük