Home / Déli-part / Mentőfelszerelést a vízibiciklikre! – sürgeti a vízbe fulladt fiú édesanyja

Mentőfelszerelést a vízibiciklikre! – sürgeti a vízbe fulladt fiú édesanyja

Nyílt levélben sürgeti a döntéshozókat a tavaly nyáron Balatonba fulladt ságvári fiú édesanyja.

 

Tizenkilenc helyre, többek között a köztársasági elnökhöz írt levelet a tavaly nyáron vízibicikliről a Balatonba ugrott és a vízbe fulladt fiú édesanyja, melyben azt kéri: tegyenek annak érdekében, hogy legyen mentőfelszerelés a vízibicikliken! Az édesanya most, a következő szezon előtt nyílt levélben sürgeti a döntéshozókat. A levelet a hirbalaton.hu közölte először.

Nem tudni, hol tart a folyamat

A tavaly nyáron öt balatoni strandon indított Mentőöv-program része az is, hogy mentőmellény mellett valamilyen kapaszkodókkal is ellássák a vízibicikliket, ezeket az amúgy a gumimatrachoz hasonló fürdőeszköznek minősülő járgányokat, hogy a vízbe ugró meg tudjon fogódzkodni, ha nem érez talajt a lába alatt.

A javaslat idő közben jogszabálymódosítási javaslattá formálódott: a mutatványos berendezések biztonságosságáról szóló rendeletet terjesszék ki a vízibiciklikre is – meghagyva a vízibiciklik fürdőeszköz besorolását – azzal, hogy a vízibiciklikre kötelező felszerelésként írják elő a mentőpatkót vagy a mentőgyűrűt, kötélzettel. Ezt előbb a balatoni vízirendészet felügyeletét ellátó Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, majd a Balaton Fejlesztési Tanács is javasolta az illetékeseknek. Csatlakoztak a javaslattevőkhöz a balatoni vízimentők is.

Kérdésünkre, hogy holt tart a jogszabálymódosítás folyamata, elképzelhető-e, hogy a már közelgő szezonra érvénybe lép, a Balaton Fejlesztési Tanácstól az a válasz érkezett: a folyamatról további információval nem rendelkeznek. A BFT válasza azt is hangsúlyozza: a vízibiciklik mentőgyűrűvel, vagy mentőpatkóval történő felszerelését nem tartják elegendőnek, ez is az idén nyáron folytatódó Mentőöv-program része, melynek lényeges eleme, hogy a korábbinál sokkal több információval látják el a strandolókat.

Mentőpatkó a vízibiciklin

 

 

Felelőtlenség a fő ok

1994-ben még 48-an fulladtak a Balatonba, a kétezres évek elejére ez a szám húsz alá csökkent és 2017-ben nőtt megint föléje, 21-re, ebből hatan vízibicikliről ugrottak a Balatonba. Tavaly már megint csak hatan veszítették életüket a Balatonban, ebből egy halálos baleset volt köthető vízibiciklihez. A becslések szerint 300 vízijármű-kölcsönző kezelésében körülbelül 5 ezer vízibicikli üzemel, amelyet jó időben naponta 50-100 ezer ember használ a Balatonnál. A balatoni vízirendészet elemezte a 2017-es vízbefulladási eseteket és arra a megállapításra jutott: döntően a vízibiztonság és az úszni tudás hiánya miatt váltak áldozattá zömmel fiatal férfiak, akik felelőtlenség, alkoholfogyasztás és túlzott kockázatvállalás következtében haltak meg.

„Mással ez ne forduljon elő!„

A tavaly vízibicikliről a Balatonba ugrott és úgy belefulladt ságvári fiú édesanyja azért sürgeti nyílt levelében a döntéshozókat, hogy mielőbb, már az idei szezonra intézkedjenek.

Majdnem kilenc hónappal ezelőtt, a borzalmas tragédia után, ami minket ért, csak azzal az erős hittel élhettünk tovább, hogy Gergő fiúnk halálának értelmet találunk – írja az édesanya. – Bezárkózhattunk volna, beleburkolózhattunk volna abba a mélységes fájdalomba, amit csak az érezhet, aki temette már el a gyermekét.
Nem tettük. Nem tettük, mert tudtuk, ha ez a következő nyáron egy másik családdal ugyanígy megtörténik, elsősorban magunkat fogjuk hibáztatni, hogy miért nem tettünk meg minden tőlünk telhetőt azért a családért. Ez a tenni akarás motivált arra, hogy fiúnk halála után három héttel pontosan 19 helyre küldjek el egy levelet, kezdve a Köztársasági Elnök úrral, egészen a helyi Polgármester úrig, és azt kértem, tegyenek valamit az ügyben, hogy a vízibicikliken legyen mentőfelszerelés!…

Hiszem, hogy Gergő fiúnknak az volt a küldetése itt a földön, hogy felébressze az embereket, hogy végre tenni kell valamit! Tenni azért, hogy mással ez ne forduljon elő! Ha a vízibiciklin lett volna mentőöv, vagy fel kellett volna vennie egy mentőmellényt, Gergő még ma is élne. Önök, akik olyan felelős beosztást képviselnek, bízom benne, hogy tenni tudnak ezért. Kérem Önöket, hogy mielőbb hozzanak olyan rendeleteket, amelyek megmenthetik a magukra még vigyázni nem tudó, ma még boldog fiatalokat!”

A Siófoki Szuperinfó hirdetési újság közzétette: leközli azoknak a balatoni vízibicikli-kölcsönzősöknek a nevét és feltalálási helyét, akik már az idei szezonra beszereznek valamilyen mentőfelszerelést.

 

 

(fotó: zamardiszabadstrand.hu)

 

About Fónai Imre

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük