Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Új földesúr, avagy nem azé a föld, aki megműveli

Új földesúr, avagy nem azé a föld, aki megműveli

Mészáros Lőrinc már az ország legnagyobb földesura (is).

A felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozó vállalkozások 38 ezer hektáron gazdálkodnak, Mészáros ezzel a korábbi csúcstartó Csányi Sándoron is felülkerekedett.

G7 arról is ír, hogy földbirtoklásról azért sem lehet beszélni, “mert a törvények szerint idehaza egy magánszemély legfeljebb 300 hektár termőföldet birtokolhat, cégek (jogi személyek) pedig semennyit, csak bérelhetnek. Így azt lehet sorba állítani, hogy egy-egy üzletember érdekeltségei mekkora bérelt területen gazdálkodnak, amelyet az ő és családtagjai saját birtokai ebben a nagyságrendben inkább csak kiegészítenek.” A 38 ezer hektáron belül 30 ezer szántóföld, és ennek java része bérelt terület.

A számoknál maradva még néhány érdekesség: a Mészáros-csoport árbevétele 22 milliárd forint, 2200 állandó és idénymunkást foglalkoztatnak; a vállalkozásnak Tokaj, a Balaton, Etyek és Somló térségében is vannak szőlői, de a Talentis tejelőszarvasmarha-ágazatban is érdekelt, hét szarvasmarhatelepen 6 ezer tehenet és ugyanennyi nőivarú szaporulatot nevelnek.

Az a szlogen pedig végleg a múlté, hogy azé a föld, aki megműveli…

 

 

About Fónai Imre

Check Also

Megvertek két NAV-ellenőrt Siófokon

Két NAV-ellenőr múlt pénteken betért egy siófoki vendéglátóba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük