Home / Ország, Világ / Milyen a hangulat felétek, Pelikán elvtárs?

Milyen a hangulat felétek, Pelikán elvtárs?

A tanú poénjai ma is ülnek. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatója: „Csodálatos érzés volt, hogy Bacsó poénjai a mai napig működőképesek…”

Cannes-ban most volt először látható Bacsó Péter filmje, A tanú, cenzúrázatlanul – írta meg a Népszava.

A vetítés előtt Joel Chapron a fesztivál egyik válogatója elmondta: Bacsó műve az egyetlen, melyet 1968-as események után szocialista országban finanszíroztak és kritikus volt a sztálinista rendszerrel szemben. Azt már Fazekas Eszter, a Magyar Filmarchívum restaurálásokért felelős munkatársa tette hozzá: Aczél György kísérleti műnek tervezte A tanút, ezért engedélyezte a gyártást, bemutatási kötelezettség nélkül. 1981-ben úgy került ki a film Cannes-ba, hogy a Hungarofilm akkori igazgatója, Dósai István megmutatta Gilles Jacob igazgatónak. Ezután hosszú politikai csaták következtek, mire végül engedélyezték a premiert – kisebb változtatásokkal. A „cenzúra” íratta bele például a befejező, villamosos jelenetet.

A legfontosabb jelenet, ami visszakerült a filmbe, börtönben játszódik, amikor Kállai Ferenc és Fábri Zoltán a Rajk-perre utalva beszélnek. A közönség jól fogadta A tanút most 2019-ben is. Ahogy Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatója elmondta: csodálatos érzés volt, hogy Bacsó poénjai a mai napig működőképesek és a vetítőben számos náció képviselője élt együtt a filmmel.

A Délipart már korábban írt arról, hogy A tanú poénjai lassan újra aktuálisak lesznek, úgyhogy mi magunk nem csodálkozunk az értő fogadtatáson. A sok közül csak egy példát idézünk a filmből:

„– Milyen a hangulat felétek, Pelikán elvtárs? Azt olvastam, kitűnő.

– Hol olvastad?

– A hangulatjelentésben.

– Akkor biztos kitűnő!„

 

 

 

About Fónai Imre

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük