Home / Déli-part / Jetski: csak annak jó, aki rajta ül, meg aki eladja

Jetski: csak annak jó, aki rajta ül, meg aki eladja

Kell-e jetski a Balatonra? Nem kertel válaszában a tihanyi limnológiai intézet új igazgatója.

 

Balaton-melléklet jelent meg a Magyar Narancs legfrissebb számában. „Egy maroknyi ember érdeke” – ez az interjú címe Jordán Ferenc biológussal, az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének igazgatójával.

Magyar Narancs: Egyre több elektromotoros eszköz jelenik meg a Balatonon, e-jachtok és e-jet skik, amelyek halkak ugyan, de hullámzást keltenek. Ezeknek az eszközöknek van hatásuk az élővilágra?

Jordán Ferenc: Hangszennyezésük ismert: az emberek mellett a madarak nyugalmát is megzavarják, különösen fészkeléskor. A halak viselkedését ugyan kevésbé látjuk, mint a madarakét, de nekik sem jó. Védett siklókat és hüllőket bármikor elüthetnek. A fizikailag kibocsátott rezgés is károsít, arról nem is beszélve, hogy a száguldó jet ski az embereket is zavarja. Ez egy maroknyi ember érdeke, és senki másnak nem jó. Az előbb azt mondtam, hogy egy beavatkozás mindig valakinek jó és valakinek rossz: a jet ski szinte mindenkinek rossz. Csak annak jó, aki éppen a jet skin ül, meg a jet skis cég tulajdonosának.

 

 

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük