Home / Ország, Világ / Bálint gazda díszpolgár lett Várdán

Bálint gazda díszpolgár lett Várdán

Többen is díszpolgárrá akarták választani, de csak a Somogy megyei Várda megkerésésére mondott igent Bálint György, vagy ahogy többen ismerik, Bálint gazda, aki júliusban lesz 100 éves.

 

„Először még a Madarak és Fák Napja helyi díjazottjainak elismerésénél van jelenése, néhány órával később azonban minden szempontból a középpontba kerül: a falu történetében harmadikként – a 47 évig a félezres településen tanító Varga Sándor, valamint az élete utolsó évtizedét Várdán töltő festőművész, Szász Endre után – átveszi a díszpolgári címet. – írja a Népszava riportja.

– Gyuri bácsi régóta kapcsolatban áll a faluval, a kétezres években komoly segítséget nyújtott, hogy mi lehessünk az ország első madárbarát települése – mondja Varga András, a falu polgármestere. – Akkor merült fel az ötlet, hogy díszpolgárra választjuk, amikor a februárban kiderült, milyen méltatlan helyzetbe került lakóhelyén, a 16. kerületben.

A 16. kerület Fidesz-KDNP-s többségű közgyűlése elutasította az ellenzéki beterjesztést, mely Bálint Györgyöt díszpolgárnak javasolta. Az egyik fideszes képviselő, Vincze Ágnes azzal indokolta döntését, hogy „ha pitiség, ha nem, én sem SZDSZ-es múlttal, sem szocialista múlttal nem támogatok senkit díszpolgárnak. Ez van. Lehet kiakadni meg személyeskedni ebben a döntésemben az sem hatna meg, ha 110 éves lenne Bálint György”.

– Rosszul esett a megjegyzés – ismeri el a kitüntetett –, bár az is igaz, meglehetősen kontraproduktívra sikeredett. Ha nincs ez a kirohanás, talán már nem foglalkoznának velem annyit, de így elég komoly reflektorfénybe kerültem. Rengetegen megkerestek, sokan személyesen is, szegény feleségem nem győzött kávét főzni… És megannyi település azonnal felajánlotta, hogy díszpolgárává választja, ám Bálint György csak a titulusokért nem akarta elfogadni őket. – Egyedül Várdáéra mondtam igent – jegyzi meg –, több évtizedes a kapcsolat a faluval és a vezetőjével, sokszor láttak már vendégül, tényleg tiszteletbeli helybélinek érzem magam.

– Amikor kiderült, milyen méltánytalanság érte Gyuri bácsit, azonnal felmerült, hogy Várdán kapja meg a titulust – veszi át a szót Varga András. – Rendkívüli közgyűlést hívtunk össze, melyen egyhangú döntés született. Előtte hivatalosan száz ajánlást kellett összegyűjteni a jelöléshez, alig másfél óra alatt meg lett a szükséges szignó. Egészen pontosan 140-en írták alá, köztük a Fidesz helyi vezetői is, s azért csak ennyien, mert nem nyomtattunk több hivatalos aláírásgyűjtő ívet…

 

 

fotó: Szabad Pécs

About Fónai Imre

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük