Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Ma 65 éve: felborult a Pajtás Fürednél, 23 halott

Ma 65 éve: felborult a Pajtás Fürednél, 23 halott

A Somogyi Hírlap munkatársa ott volt öt éve, a 60. évfordulón rendezett balatonfüredi megemlékezésen. Az akkor megjelent cikkből idézünk.
„Tizenöt éve Simonné Zákonyi Tünde, a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) akkori elnöke sok-sok apró mozaikból rakta össze a Pajtás hajó 1954-es tragédiájának részleteit. Emlékművet is állítottak akkor a balatonfüredi Tagore sétányon, ahol a huszonhárom halálos áldozattal járó hajóborulásra emlékeztek most, a hatvanadik évfordulón, amikor már minden részletet tudni lehet a Balaton legnagyobb hajózási tragédiájáról.

Rákosi pajtásról kapta a nevét

A Pajtás 1918-ban épült, de először a 2-es számú csavargőzös nevet kapta – elevenítette fel Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója. – Folyami forgalomra szánták, 1945-ig a Dunán szolgált, akkor elsüllyesztették, de ”46-ban már újra vízen volt. Pajtásra 1950-ben keresztelték, népünk nagy vezéréről, az „első számú úttörőről”. A növekvő balatoni forgalomra hivatkozással a Balatonra került, előtte növelték a befogadóképességét, az átépítetéssel a stabilitása megváltozott, de stabilitási próbát nem végeztek rajta. Labilis a hajó, ezt érezték a rajta szolgáló hajósok, mondogatták is kapitánynak, hogy tegyen róla jelentést, a korszellem azonban mást diktált. Félő volt, hogy aki azzal riogat, hogy felborulhat a Pajtás, azt rémhírterjesztőnek, az ellenséggel lepaktálónak nyilvánítják. A hajó sorsa azonban mégis beteljesedett.

 

„A tragédia pillanatok alatt bekövetkezett”

1954. május 30-án vitorlásversenyt tartottak Füreden, s a Pajtás volt a „nézőhajó”. – A tragédia pillanatok alatt bekövetkezett – folytatta Halmos Gábor. – Először jobbra dőlt, majd a kétségbeesett kormánymozdulat következtében ellenkező irányban belefordult a Balatonba. Harmincöt éven át a Pajtás nevét se lehetett kiejteni. A hallgatás azonban szerencsére a technika fejlődésének nem tudott gátat szabni. Egyre korszerűbb hajók épültek, ma öt mérnök foglalkozik a Balatoni Hajózási Zrt.-nél a hajók stabilitásával. Ma ilyen szörnyű esemény nem fordulhatna elő.
Elrejtett fényképek, kihallgatási jegyzőkönyvek – ezekből lehetett összerakni, mi is történt, erre emlékeztetett Mikulka Katalin, a Nabe balatonfüredi csoportjának vezetője. Gyerekeink ma már nem értik – tette hozzá –, de akkoriban ha valaki beszélni mert volna a hajó rossz konstrukciójáról, azzal nemcsak az állását, hanem a szabadságát is veszélyeztette volna. – Hallgattak és bíztak a gondviselésben – így a Nabe-csoportvezető. – Szerencse a bajban, hogy a tragédia éppen egy vitorlásversenykor következett be, így voltak, akik mentsék a bajba jutottakat. A hajó kazángépésze, a 20 éves Vámos Gyula, amikor észlelte a bajt, kinyitotta a kazán szelepét, így az nem robbant föl; de az életével fizetett érte.

 

Rákosi hírzárlatot rendelt el

„Azonnal helyszínre érkeztek az ÁVH ügynökei, a parton állók fényképezőiből kihúzgálták a filmet, megfélemlítették a szemtanúkat, rájuk parancsolva: senkinek sem beszélhetnek arról, amit láttak” – áll a visszaemlékezésben.
Az MTI néhány soros közleményt adott ki a tragédiáról (az szerepelt benne, hogy 185 ember tartózkodott a hajón és 12-en veszítették életüket), majd Rákosi Mátyás hírzárlatot rendelt el.
„Az ávósok a helyszínre érkező közlekedési- postaügyi minisztert is visszatartották, a mentéssel nem foglalkoztak, így valóban csak a vitorlásverseny résztvevői mentettek…

 

Nem volt túlterhelve

A vízből kihalászott hajónaplónak köszönhette az életétHeisz Pál, a Pajtás kapitánya. Ebből ugyanis kiderült, hogy a hajó nem volt túlterhelve; 192 utas és hat fős személyzet volt rajta. Az első fokú, súlyosabb ítélet után a Legfelsőbb Bíróság nyolc és fél hónapra ítélte, éppen annyira, amennyit addig vizsgálati fogságban töltött. Az ítéletben szerepelt: „a dőlés észlelésekor meg kellett volna állítania a hajót”. Mint „szabotőrt”, persze állásából elbocsátották, siófoki kikötőmesterként folytatta. ”

 

About Fónai Imre

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük