Home / Ország, Világ / Ki lesz az ellenzék polgármester-jelöltje Keszthelyen?

Ki lesz az ellenzék polgármester-jelöltje Keszthelyen?

Siófokon már számba vettük az esélyes polgármester-jelölteket, összellenzéki összefogás lesz a Balaton „másik” fővárosában, Keszthelyen is, de vajon ki lesz, ki lehet az ellenzék polgármesterjelöltje? Íme, keszthelyi tudakozódásunk eredménye.

Siófokhoz hasonlóan a Balaton másik „fővárosában” (bár ez a jelző az ezer sebből vérző Keszthelyt csak papíron illeti meg) is megvalósulni látszik az ellenzék teljes összefogása. Értesüléseink szerint az önkormányzati képviselőjelöltek kiválasztásában teljes a konszenzus, a polgármester-jelölt személye még nem tisztázott, de lehet, hogy csak mély titkolózás övezi, amely egy stratégiai lépés lehet az egyesült ellenzék részéről. Az eddigi polgármestert, Ruzsics Ferencet félreállították. Hírek keringtek, amelyek szerint függetlenként mégis elindul, azonban egy megyei közgyűlési pozíció ígérete hatásos „megvesztegetési¨ módnak bizonyult, így a helyette induló Manninger-táskahordozó Nagy Bálintnak nem kell attól tartania, hogy az egykori polgármester megosztja a fideszes tábort. Logikusnak látszik, hogy a jelenleg alpolgármesterként működő, immár hivatalos polgármesterjelölt ellenfele a helyi ellenzék vezéralakjai közül fog kikerülni, ugyanakkor lehetséges egy meglepetésember is. Lássuk tehát, hogy kik vezethetik győzelemre az egyesült keszthelyi ellenzéket!

A cikk végén szavazni is lehet a legesélyesebbnek vélt jelöltre.

Kovács Viktória

Ha szólásra emelkedik a keszthelyi önkormányzatban, a fideszes képviselők vérnyomása is megemelkedik. „DK-s Viki” kíméletlenül mutat rá az ügyrendi anomáliák és bürokratikus bikkfanyelv mögé bújtatott trükközésre, a kormányközeli befektetők és helyi haverok helyzetbe hozására. Nem riad vissza a drasztikus szimbolika használatától, ezt bizonyítva odafeküdt a felcsúti kisvasút elé, bekerülve ezzel az országos hírekbe. Munkabírása, szervezőképessége kiemelkedő, és nem fél kimondani véleményét, ütközni a helyi hatalmasságokkal. Hívő katolikus édesanyaként meg tudja különböztetni a keresztény alázatot az álkeresztény arroganciától, ezért a Vajda János Gimnázium egyházi fenntartásba vétele elleni tiltakozás élére állt, mivel nem látta biztosítottnak a világnézetileg semleges oktatást. A város legszegényebb, legelesettebb lakóinak Fenékpusztáról való kilakoltatása ellen is felszólalt, és számos más ügyben is hallatta hangját.

Keresztbe tud-e feküdni a fideszes gyorsvonatnak is, hogy Keszthely történetének első női polgármestere legyen?

 

Dr. Weller-Jakus Tamás

Bár a Jobbik nem szerepelt jól az európai parlamenti választáson, a korábban több helyen is jegyzőként dolgozó jogász komoly civil közéleti aktivitásáról is ismert az általa alapított, valamint elnökölt Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület színeiben. A jogi, közigazgatási kérdésekben otthonosan mozog, rutinos médiaszereplő és a közelmúlt legnagyobb létszámú keszthelyi tüntetéseinek szervezője. Az országgyűlési választáson – a taktikai szavazásnak is köszönhetően – a legtöbb szavazatot kapott ellenzéki jelölt volt. Egyesülete a keszthelyi ellenzéki összefogás közös jelölő szervezete lesz, és komoly munkája van abban, hogy az egymástól ideológiailag távol álló politikai szereplők ellenzéki kerekasztalba tömörülve tudnak együtt dolgozni. A Balaton-part védelmében is többször fellépett.

Lehet-e az egykori jegyzőből polgármester?

 

Molnár Tibor

A keszthelyi ellenzék fenegyereke, a lázadó kockás inges tanár, aki nélkül nincsen ellenzéki tüntetés a városban. Politikai hiperaktivitása az Együtt országos elnökségébe röpítette, majd pártjával együtt süllyedt el – igaz, csak rövid időre, mert az általa szervezett jótékonysági pizzaparti betiltása miatt független forradalmárként tért vissza a helyi közéletbe és azóta a Kossuth Kör elnökeként újra a Fidesz egyik legfőbb ostorozója. A Manninger Művek orra alá már jó pár alkalommal tört borsot, például a kikötőmutyi és a Georgikon beszántási kísérlete kapcsán, legutóbb pedig egy jól időzített népszavazási kérdéssel kényszerítette meghátrálásra a fideszes többségű önkormányzatot. Ellenzéki politikusként meglepő módon bejutott az MTVA stúdiójába – igaz, egy műveltségi vetélkedő révén…

Vajon a Honfoglaló kérdései után Keszthely problémáira is jó válaszokat tud adni a tanár úr?

 

Elekes István

A cserszegtomaji polgármester minden bizonnyal nem zárta szívébe, mivel önkormányzati képviselőként számos hatalommal való visszaélést leplezett le. Kemény, szókimondó ember hírében áll, aki ragaszkodik elveihez. A 71-es elkerülő út és a Rezi út balesetveszélyes kereszteződésének körforgalommá való alakításáért több alkalommal is félpályás útlezárást szervezett, melyhez minden valamirevaló ellenzéki párt helyi csapata, valamint számos civil csatlakozott. Két év alatt a gyakorlatilag semmiből létrehozta a Momentum helyi szervezetét, akik a legutóbbi európai választási kampányban komoly munkát végeztek, és ez a helyben elért eredményükben is megmutatkozott. Volt már országgyűlési képviselőjelölt is, neve meglehetősen ismert a városban.

Lehet, hogy Cserszegtomaj helyett nagyobb pályán kellene játszania?

 

Czuth Zoltán

A keszthelyi ellenzék „sötét lova”, aki nem volt részese az elmúlt évek helyi közéleti történéseinek. Kétlakiságának előnye a széles látókör, amely kreatív vezetői személyiségének alapja. A jogi szakokleveles, közigazgatási szakvizsgával és közgazdász MBA fokozattal is rendelkező mérnök-informatikus, műszaki menedzser korábban üzleti területen dolgozott 15 évig felsővezetőként, ezt követően az államigazgatásban keresett új kihívásokat, ahol a Belügyminisztérium központi hivatalának, a KEKKH-nak főosztályvezetője volt, majd annak megszünését követően a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) Igazgatójaként dolgozott. Sokoldalúan képzett, komoly munkatapasztalattal rendelkezik, az adminisztrációban jártas  szakember, akit igazságérzete szólít vissza szülővárosába. Keszthely sorsát szívén viseli, és talán hajlandó lenne a fővárosi karriert háttérbe szorítva, széles látókörét kamatoztatva, agilis vezetőként, a dilettantizmus és szakmaiatlanság nagy ellenségeként a város élére állni. Viszonylagos ismeretlensége akár az előnyére is válhat, hiszen arca nem használódott el a közelmúlt politikai küzdelmeiben.

Lehet, hogy Keszthelynek végre egy feddhetetlen, alkalmas, széles látókörű, menedzser típusú polgármesterre lenne szüksége?

 

Ki legyen a keszthelyi ellenzék polgármester-jelöltje?

Czuth Zoltán
Elekes István
Kovács Viktória
Molnár Tibor
Dr. Weller-Jakus Tamás
Created with SurveyMaker

About Fónai Imre

Check Also

Mérhetetlen mennyiségű aranyat rejt a Balaton mélye

Egy izgalmas kutatási eredmény szerint mérhetetlen aranykincset rejt a magyar tenger mélye, amely több vagonnyi …

2 hozzászólás

  1. Katalin Kéoes

    Öröm olvasni milyen sok értelmes és érdemes jelölt között lehet választani

  2. Véleményem szerint Czuth Zoltan Úrnak kéne lennie a polgármester jelöltnek mivel sok területen biztosan mozog, és valószínűleg széles látókörben látja át a dolgokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük