Home / Déli-part / Balaton, vonaton: sűrűbben és büfékocsikkal

Balaton, vonaton: sűrűbben és büfékocsikkal

Június 15-tel indul a balatoni szezon a vasúton.

 

Június 15. és augusztus 25. között korszerű, légkondicionált motorvonatok, InterCity-kocsik, étkezőkocsik, hétvégén plusz vonatok, kerékpárszállítási lehetőség várja az utazókat – adta hírül a hirbalaton.hu.

A tavaly nyári utasszámok azt mutatják, hogy beváltak az elmúlt évek fejlesztései; akkor csaknem 1,6 millióan utaztak vonattal a Balatonra, 120 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. Siófok vezeti a legforgalmasabb állomások listáját, Fonyód, Zamárdi, Balatonfüred, Balatonlelle, Keszthely követi.

 • Balaton expresszekben étkezőkocsival várjuk utasainkat a komfortosabb utazás érdekében. A kínálatot a legfeljebb 1-3 órás utazások alatti igényekhez igazítottuk: egyszerű, változatos ételeket, hideg és meleg italokat is kínálunk a hazai utasok pénztárcájához igazodó árszinten.
 • Balaton expresszek idén júliustól a tavalyihoz képest több légkondicionált IC-kocsival közlekednek.
 • Miskolcról induló Ezüstpart expresszen, a Záhonyból induló Aranypartexpresszen, és a Szegedről induló Aranyhíd expresszen idén légkondicionált IC-kocsi is közlekedik. Az Aranyhíd expressz idén minden nap közlekedik, kedvezőbb kapcsolatot biztosítva Dél-Alföld és a Balaton között.
 • Új „fürdős” vonatpár közlekedik hétvégén Budapest és Siófok között a strandolni vágyók igényeit kiszolgálva, mely csak a Velencei-tó partján, és a Balaton partján lévő állomásokon és megállóhelyeken áll meg. A vonatpár nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is továbbít.
 • A Balaton expresszvonatok Budapest-Déli és Keszthely, a Tópart expresszvonatok Budapest-Déli és Nagykanizsa között két-kétóránként közlekednek, a tó partján Balatonszentgyörgyig közösen óránkénti eljutást biztosítva. A vonatok csak a jelentősebb állomásokon és megállóhelyeken állnak meg, a tavalyi évhez képest változás, hogy Lepsényben és Balatonberényben nem állnak meg.

  A Balaton és Tópart expresszvonatokon a helyjegy váltása kötelező, így mindenkinek garantált ülőhelyet biztosítunk, a vonatokban külön gyorsvonati és InterCity szakasz közlekedik. A légkondicionált InterCity kocsikban komfortosabban lehet utazni, WiFi szolgáltatás és a legtöbb kocsiban konnektorok is rendelkezésre állnak.

  A helybiztosítási kötelezettség a kerékpárokra is vonatkozik, az expresszvonatokon limitált számban 8 bicikli szállítható – kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltásával.

 • A hétvégén közlekedő Siófoki FLIRT vonatok a Déli→Parti sebesvonatoknál gyorsabb és kényelmesebb eljutást biztosítanak a Balatonhoz utazóknak. A vonatok Siófokig csak Kelenföldön, Balatonaligán és Szabadifürdőn állnak meg. A többrészes motorvonatok Siófokon szétkapcsolódnak és külön folytatják útjukat: a vonatok első fele Balatonszemesig nem áll meg sehol, onnan viszont a végállomásáig (Balatonszentgyörgy vagy Fonyód) minden állomáson és megállóhelyen megáll. A vonatok hátsó része Siófoktól Balatonszemesig közlekedik, ameddig mindenhol megáll. Visszaúton a vonatok közlekedése hasonló, a két vonatrészt Siófokon kapcsolják össze.

  A légkondicionált, alacsonypadlós motorvonatokat kényelmesebben használhatják a babakocsival utazók vagy a kerekesszékes utasok is. A bicikliszállítás a vonatokon csak korlátozottan lehetséges, a kerékpárjegy mellé kerékpárhelyjegy váltása szükséges.

  Siófokra és az Aranypartra a leggyorsabban a Siófoki FLIRT sebesvonatokkal lehet eljutni. A Kelenföld–Szabadifürdő szakaszon a menetidő mindössze 1 óra 11 perc.

  Éjaszakai közlekedés: az élet éjszakánként sem áll meg, a déli parton az éjszakai vonatközlekedést idén is Bagolyvonatok biztosítják, melyek a szórakozási igényeknek megfelelően csütörtök estétől hétfő hajnalig éjszakánként közlekednek (egyes vonatok eltérő napokon). A vonatok kedvező eljutást biztosítanak Siófokról a többi Balaton parti település és Budapest felé. A Zamárdiban rendezett nagy fesztiválok alatt (Balaton Sound, Strand, B my Lake) a Bagolyvonatok idén minden éjszaka közlekednek, így a rendezvényekről biztonságos és kényelmes a hazajutás.

   

About Fónai Imre

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük