Home / Déli-part / „Mohó beruházók vetettek szemet a Balaton-partra”

„Mohó beruházók vetettek szemet a Balaton-partra”

Láncfűrészek, égnek meredő daruk, betonozógépek, térkőhalmok – íme, a Balaton-part képe, 2019. tavaszán.

 

Veszélyben a Balaton, veszélyben a strandolás, kikapcsolódás nyugalma – hívja fel a figyelmet a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek XXIX. Országos Találkozójának állásfoglalása a Balaton védelméről. A teljes szöveget a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) zamárdi Zöld Fesztiválján ismertették.

Az állásfoglalás szövege:

„Elég egy pillantás a térképre: Európában nincs még egy olyan csodálatos tó, mint a Balaton. Tiszta vize különleges élővilágnak ad otthont, ezért európai védettséget is élvez. Pihenést, kikapcsolódást, sportolási lehetőséget biztosít mindenkinek. Most még. Mohó beruházók vetettek szemet a tópartra, egyre-másra jönnek a hírek új lakóparkok és kikötők terveiről. „Fellendítjük a minőségi idegenforgalmat, hasznosítjuk a partot”- ígérik.
Lassan alig van olyan parti település, ahol idén tavasszal ne jelentek volna meg a láncfűrészek és az égnek meredő daruk, a betonozógépek és a természetes part eltakarására hivatott térkőhalmok.
Nehezen hihető, hogy egy minőségi turista (a gazdag ember) kikapcsolódni pont ugyanolyan környezetbe vágyik, mint az állandó lakóhelyéül szolgáló lakópark. Mi marad a Balaton vonzóerejéből, ha nem lesz természetes part, szabad strandolási lehetőség? Sőt, meg se lehet majd közelíteni a Balatont, mert a lakóparkokkal együtt a kerítések is épülnek.

Veszélybe került a strandolás, a kikapcsolódás nyugalma is. Egyre több a zajos rendezvény. Az idei csúcs minden bizonnyal a Redbull repülőgépverseny lesz, amitől a budapestieknek sikerült megszabadulnia.

A Balatonon tilos motoros sporteszköz használata. Törvény tiltja, évtizedek óta, csakúgy, mint a Fertő tavon, a Velencei tavon és a Tisza tavon. Ezért is lettek napjainkra nagy tavaink, így a Balaton is, a szezonban a strandolóké, a vitorlázóké, a horgászoké, valamint egész évben
a szép tájban gyönyörködő, nyugalmat kereső pihenni vágyóké. Híre jött, hogy – ugyancsak a minőségi turizmusra hivatkozva – engedélyezni akarják az elektromos jetski használatát. Pedig ha megjelennének a száguldozó „sportolók”, hamar elüldöznék a mostani vendégkör
nagy részét, és a sekély tó vizének felkavarásával a halakat is.

Az ezredforduló óta törvény védte a Balatont. A törvényt idén március 15-én hatályon kívül helyezték. Rendelkezéseinek egy része beolvadt az új területrendezési törvénybe. Sajnos, az új törvény végrehajtásához a részletszabályokat tartalmazó rendeletek késlekednek. A parti beruházók és a zajos rendezvények szervezői ezt úgy értelmezhetik, hogy joghézag van, eddig tiltott tevékenységek most bátran megvalósíthatók.

Mindezekre tekintettel, az országos találkozó résztvevői felkérik a kormányt, hogy a területrendezés hiányzó rendeleteit mielőbb alkossa meg. Maradjon még védendő, természetes parti terület és védendő élővilág akkorra is, mire a rendeletek megszületnek.”

 

 

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

One comment

  1. Szabóné Kardos Klára

    Szerintem nem véletlenül késnek a részletes szabályozások…! Még néhány sógor-koma- jóbarát gyorsan ki tudja használni, aztán majd lehet rá hivatkozni, hogy akkor történt, amikor még nem volt a tiltás…! Úgy hogy maradhat a beruházás, mert sok kárt okozna az érintetteknek…! Aztán meg röhögnek a markukba, továbbra is lenézik a kisembert…!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük