Home / Ország, Világ / Nem büntethetők nyáron a siófoki utcán alvó hajléktalanok?

Nem büntethetők nyáron a siófoki utcán alvó hajléktalanok?

Csak akkor büntethető az utcán alvó hajléktalan, ha amúgy lenne lehetősége hajléktalanszállóra menni – mondta ki az Alkotmánybíróság.

 

Siófokon, mint ismert, csak a téli időszakban biztosított a hajléktalanok éjszakai elhelyezése, a krízismenhelyen. A nappali melegedő nem, de az éjszakai szállás a nyári időszakban zárva tart, ráadásul ilyenkor más településekről is érkeztek fedél nélküliek Siófokra az elmúlt szezonokban. Az új jogszabály miatt idén nyáron a „közterületen élők” már büntethetők lennének.

A Mérce.hu mai beszámolója:

Magyarország Alkotmánybírósága ma kimondta, hogy az „életvitelszerű közterületen tartózkodás” tilalma nem alaptörvény-ellenes, viszont a szankciók alkalmazásakor az államnak „fokozott körültekintéssel” kell eljárnia.

Az Alkotmánybíróság honlapján fellelhető tájékoztatás szerint csak akkor szankcionálható egy személy, ha a cselekmény elkövetésekor igazolható, hogy az ellátórendszerben való elhelyezése biztosított.

A tavalyi év végén több bíróság is elutasította az előállított hajléktalan emberek felelősségre vonását, helyette alkotmányossági panaszt emelt. Az indítványokat azért nyújtották be, mert a rendelkezést a jogállamiság elvével és az emberi méltósághoz való joggal is ellentétesnek találták.

 

 

fotó: évekkel ezelőtt ebben a siófoki ingatlanban vertek tanyát nyárra a hajléktalanok

About Fónai Imre

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük