Home / Déli-part / Szúnyoginvázió van, irtás ide, vagy oda

Szúnyoginvázió van, irtás ide, vagy oda

Pedig irtották nemrég is a szúnyogokat a Balaton partján…

Az ártéri és az oldalfoltos szúnyogok esetenként száraz helyekre is lerakják petéiket, a májusi csapadékos időjárás pedig tíz év alatt felhalmozódott ilyen “tojásbankokat” katalizált, ezért van ennyi szúnyog az idén – erről beszélt a 24.hu-nak Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának szúnyogokra szakosodott munkatársa.

Kevesen tudják, hogy a szúnyogpeték sokszor évekig is a megfelelő környezetre vár, hogy lárvává fejlődjön, erre került sor tömegesen az idén.

Mivel a leggyakoribb vegyi irtás csak a kifejlett szúnyogokat pusztítja, a peték sorra fejlődhetnek ki.

A szakember szerint érdemesebb lenne átállni a biológiai irtásra, ami még lárva állapotban pusztítja a vérszívókat – és csak azokat –, azonban ennek a technológiának az elterjedése időigényes, azaz idén biztosan nem fog már a segítségünkre lenni.

A Balaton-parton felváltva alkalmazzák a kémiai és a biológiai irtást, más kérdés, hogy ezekben a napokban úgy érezhetik a nyaralók és a helyiek, mintha egyik fajta védekezés sem történt volna meg…

 

 

About Fónai Imre

Check Also

Máskor a fa, most a nád takarta a balatoni panorámát

A déli parti apartmanházépítési láz hozadéka…   A hirbalaton.hu cikke:   http://www.hirbalaton.hu/eljaras-indult-a-fonyod-keleti-reszen-levideozott-nadirtas-ugyeben/#more-72744     fotó: …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük