Home / Déli-part / Szúnyoginvázió: a siófoki polgármester hétvégi irtást szorgalmaz, nem várna keddig

Szúnyoginvázió: a siófoki polgármester hétvégi irtást szorgalmaz, nem várna keddig

A siófoki polgármester nem várna a szúnyogirtással keddig, szerinte már a hétvégén irtani kellene…

 

Miközben a szúnyogirtással is a lehűlésre várnak, Siófok polgármestere el szeretné érni, hogy már a napokban is irtsák a szúnyogokat.

Rengeteg a szúnyog a Balaton partján, rengeteg a panasz, a boltokban hiánycikk a szúnyogriasztó, sokan a polgármesteri hivatalokat találják meg, hogy ott reklamáljanak, amiért nem lehet megmaradni a szabad ég alatt a csípős vérszívóktól.

Dr. Lengyel Róbert polgármester arra hívja fel a figyelmet: „Talán nem mindenki tudja, de Magyarországon a szúnyoggyérítést központilag, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) illetékes szervei szervezik és végzik. Az OKF a honlapján friss hírként közölte az alábbiakat:

“A rendkívül meleg időjárás hatással van a szúnyogok viselkedésére, a rovarok ilyenkor a szokásosnál később mutatnak aktivitást, tovább maradnak a növényzetben elrejtőzve. A repülésbiztonsági szabályok szerint közvetlenül a napnyugtát megelőző időszakban, illetve legfeljebb az azt követő húsz percig lehet munkarepülést végezni, amikor a meleg miatt csak a rovarok töredékét éri el a kipermetezett szer, vagyis az elvégzett munka hatásfoka jelentősen csökken. Változatlanul, az ütemterv szerint zajlik a földi permetezés, azt napnyugta után végzik a szakemberek.
Országszerte mindenhol komoly szúnyogártalomra kell számítani, hiszen a májusi esőzések és a hirtelen jött meleg időjárás hatására robbanásszerűen megemelkedett a kifejlődött vérszívók száma. A hőségriasztást követően ismét párhuzamosan, ütemterv szerint folyik majd a légi és földi úton történő beavatkozás a szúnyogokkal leginkább érintett területeken.”

Siófokon és körzetében legközelebb a hétfőre várható lehűlés utáni napon, azaz 18-án, kedden terveznek légi irtást. A polgármester azonban ennél előbb szeretné, ha gyérítenék a szúnyogokat. „Most a Balatoni Szövetségen keresztül próbálom megteremteni annak lehetőségét, hogy addig is -a hétvégére figyelemmel- történjen legalább egy részleges “földi” irtás a város területén, és persze a város költségére – így Lengyel. – Ha és amennyiben kapacitás lesz, a fedezetet megteremtjük hozzá és akkor nem várunk az “állami beavatkozásra” keddig.”

 

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük