Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Levelet írt a NABE Witzmannak jetski-ügyben

Levelet írt a NABE Witzmannak jetski-ügyben

Sebességkorlátozással akadályozná meg a legújabb LMP-s módosító indítvány az e-jetskik balatoni száguldozását.

 

A Délipart úgy értesült: kedden újra a parlament gazdasági bizottsága elé kerülhet az elektromos jetskik korlátozását szolgáló jogszabály-módosítási tervezet. Ugyanúgy az LMP-s Schmuck Erzsébet nyújtja be. A korábbit a gazdasági bizottság nem támogatta, pontosabban a fideszes többség tartózkodott a szavazásnál, mert az teljes tiltást jelentett volna. Az újabb javaslat azonban csak a sebességet korlátozná, kíváncsian várjuk, ezt továbbengedi-e a szakbizottság és a parlament elé kerülhet-e az indítvány.

Úgy tudjuk, e közben a Nők a Balatonért Egyesület (NABE), mint a jetskik ellen tiltakozó számos szervezet egyike, levelet írt Witzmann Mihálynak, aki nem csak a gazdasági bizottság alelnöke, hanem a kormánypárt balatoni térségi országgyűlési képviselője is. A NABE arra kéri, hogy támogassa az e-jetski balatoni elterjedését megnehezítő LMP-s indítványt.

Ahogyan megírtuk, legutóbb a hazai jetski-szövetség elnöke fejtette ki, hogy a jetski nem való a balatoni fürdőzők, vitorlázók közé…

********

 

A jogszabály az LMP-s módosító indítvány szerint a 2-es bekezdéssel egészülne ki:

(1) A Balatonon, a Velencei-tó és a Fertő tó teljes területén, továbbá a Ráckevei (Soroksári)–Dunaágnak és a Tisza-tónak a víziközlekedés egyes belvízi utakon környezetvédelmi okokból való korlátozásáról és a korlátozás alá eső területeken kiadható üzemeltetési engedélyről szóló kormányrendeletben meghatározott részein belső égésű motorral hajtott kishajót és csónakot üzemeltetni tilos.

(2) A korlátozás alá eső területeken az üzemeltetési engedélyről szóló kormányrendeletben meghatározott sebességkorlátnál nagyobb sebesség elérésére műszakilag alkalmas motoros kishajó és csónak kedvtelési célú üzemeltetése tilos.

(3) Motoros vízi sporteszközt a hajózási hatóság által – a illetékes települési önkormányzat egyetértésével – kijelölt pálya kivételével tilos üzemeltetni. Az (1) bekezdésben feltüntetett belvízi utakon, továbbá a határvízen motoros vízi sporteszköz pályát kijelölni tilos.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott tilalom nem terjed ki:

a)   a hajózási hatóság,

b)   a rendőrség vízirendészeti szervének, a Vám- és Pénzügyőrség, illetve a vámhatóság,

c)   a katasztrófaelhárításban közreműködő szervezetek,

d)  a víziút fenntartását, valamint a természet- és környezetvédelmi feladatot ellátó hatóság vízijárműveire,

e)   a hajózási hatóság által a Kormány rendeletében kiadott üzemeltetési engedéllyel rendelkező vízijárművekre,

f)   a Magyar Honvédség lőszerek, robbanótestek felkutatását, hatástalanítását és megsemmisítését végző katonai úszólétesítményeire.

About Fónai Imre

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük