Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / A hatodik nyár balatoni hal nélkül

A hatodik nyár balatoni hal nélkül

Pontosabban már balatoninak mondhatják a tógazdaságit is, ám ez dr. Steinmetz Ádám szerint nem más, mint átverés.

 

Dr. Steinmetz Ádám, a Jobbik balatoni országgyűlési képviselője korábbi felszólalásához hasonlóan ismét a balatoni halat hiányolta a tóparti vendéglők, halsütödék asztaláról. „2013 decembere óta tilos a halászat a Balatonon, azóta argentin hekk, kazah süllő és halastavi, kukoricán hízlalt ponty kerülhet csak a vendéglők asztalára ” – emlékeztetett felszólalásában. Ez szerinte sem a turizmus érdekeit nem szolgálja, sem a magyar emberek halfogyasztásának az ösztönzését; jelenlegi, évi 6 kilónyi, egy főre jutó halfogyasztásunk harmada az uniós átlagnak.

Steinmetz szerint országimázs-szempontból sem elfogadható, hogy a kiváló minőségű, bio terméknek számító balatoni halat csak a horgászok kóstolhatják, ha sikerül kifogniuk. Az pedig egyenesen átverés, hogy a kormány annyit lépett az ügyben: megengedte, hogy balatoni eredetmegjelölésűnek mondják a Balaton vízgyűjtőjének tógazdaságaiban nevelt halakat. A képviselő javaslata alapján létezhet olyan megoldás is, ami nem sérti a 80 ezer balatoni horgász érdekeit. Ez pedig az, hogy a Balatonban nem őshonos busa, ezüstkárász, angolna, törpeharcsa halászatát tegyék újra lehetővé és legalább ezek kerülhessenek a vendéglők asztalára.

Steinmetz Ádám felszólalására a kormányzat részéről senki sem válaszolt, mert se illetékes miniszter, se államtitkár nem tartózkodott az ülésteremben…

 

 

(fotó: balatoni hal nincs, halfesztiválok azonban vannak)

 

 

 

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük