Home / Déli-part / Elszálló árak, bérek: öt év alatt eltűnik a balatoni kisvállalkozások fele?

Elszálló árak, bérek: öt év alatt eltűnik a balatoni kisvállalkozások fele?

Egyre reménytelenebb munkaerőt találni – állítják a balatoni vállalkozók, akik szerint ennek is szerepe van abban, hogy elszálltak az árak a tóparti éttermekben, büfékben, boltokban – írja a Népszava.

Idézet a cikkből:

A déli parton a legszerencsésebbek 1100-1300 forintos órabérért találtak felszolgálót, jó szakácsnak pedig 1500 forint alatt nem próbálnak megegyezést kínálni.

– Tavaly nagy port vert fel, hogy a frekventáltabb települések nagy vendéglőiben havi egymilliót is megkereshetett egy szakács – magyarázta a balatonboglári kikötő egyik éttermének tulajdonosa. – Az illetékesek azonnal cáfolták is, hogy hazugság, ezt nem lehet kigazdálkodni. Hát teljes munkaidős bejelentéssel tényleg nem, de megnézem azt a helyet, ahol napi 14-16 órára be van jelentve az összes pincér, konyhai segéd, szakács, takarító…

Kiskönyvvel négy, maximum hat órára, a többi megy feketén, zsebbe. Ha csak 1500 forintos órabérrel számolok heti hatszor 15 órát, az hatszázezer. És a szakácsok, de az északi parton a komoly helyeken a pincérek is megkapják a kétezret is óránként. De az 1200 forintból is összejön a havi négyszázezer.

– Nem véletlen, hogy kevés helytől eltekintve nem talál ötszáz forint alatt sima lángost, de olyan helyről is tudok, ahol 950-ről indulnak az árak – jegyezte meg egy fonyódi vendéglős. – Panaszkodnak is a nyaralók, hogy durván megdrágult a Balaton, de valahogy ki kell gazdálkodni az elszállt béreket. Nálam két asszony főz a konyhán, ketten állnak a pultban, s van egy leszedő emberem. Forintosítva ez úgy néz ki, hogy mínusz kétmillióról indulok havonta. Nettóban. Kétszáz forintos kávéval és üdítővel, meg ötszázas hamburgerrel hol lennék?

Egy boglári vállalkozó szerint „pontosan tudjuk, jövőre még rosszabb lesz a helyzet, ahogyan rá egy évre is. Ezeket a pénzeket sokáig a többség nem tudja fizetni, így kénytelen lesz bezárni.

Öt év alatt el fog tűnni a balatoni kisvállalkozások fele.

Még azok is, ahol most a családtagok keményen beállnak segíteni. A hetvenéves nagymamát nem lehet három hónapra odaállítani a tűzhely mellé napi 15 órában…”

 

 

fotó: illusztráció

 

 

 

About Fónai Imre

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük