Home / Déli-part / Szabadstrand-botrány: ilyen rosszul még nem érezte magát a fonyódi polgármester

Szabadstrand-botrány: ilyen rosszul még nem érezte magát a fonyódi polgármester

Ha pénzt kínálnak és a polgármester nem pályázik, akkor hülye. Ezt a balatonmáriafürdői faluvezető mondta, fonyódi fideszes kollégája pedig elárulta: polgármestersége legrosszabb időszaka az elmúlt pár hét.

 

A Délipart is megírta, hogy az állami turisztikai ügynökség nyárba nyúló átadási határideje miatt a strandszezonba nyúlik a szabadstrand-felújítási program. A nyaralók már itt vannak, ám szinte minden déli parti településen még építési területen kell átbukdácsolniuk. S habár a Magyar Turisztikai Ügynökség a Népszavának tagadta, hogy a hibájukból történik így, az Indexnek gyakorlatilag minden polgármester ugyanazt mondta, ha fiedeszes, ha nem fideszes: olyan későn tudták aláírni a turisztikai ügynökség pályázati döntése után a támogatási szerződést, hogy az is csoda, ha június 30-ra végezni tudnak a kivitelezők…

Balatonmáriafürdő polgármestere, Galácz György azt mondta az Indexnek: „A pályázati kiírás után elég későn tudtunk szerződést kötni, május elején kötöttük meg a támogatási szerződést. Ennek oka pedig a kései pályázati kiírás volt.” A polgármester elmondta, ez az időzítés azt jelentette, hogy mire megtervezték a felújításokat, mire egyáltalán találtak kivitelezőket, akik ilyen szűk határidőre vállaltak ekkora beruházásokat, gyakorlatilag vért izzadtak. Ráadásul nem segített a munkálatokon az sem, hogy májusban két hétig gyakorlatilag éjjel-nappal esett az eső. Akkor szinte egyáltalán nem tudtak haladni a munkákkal, miközben a június 30-i határidő ugyanúgy adott.

Ám annak ellenére, hogy ez elkerülhetetlen kényelmetlenséget okoz a nyaralóknak, helyieknek, és annak ellenére, hogy a polgármesterek szerint igazságtalanul támadják emiatt az önkormányzatokat, akiket a határidők kész helyzet elé állítottak, mindezek ellenére sem döntenének másképp, nem utasítanák el a lehetőséget.

„Ezt nem lehetett kihagyni, aki ezt kihagyta volna, arra meg azt mondták volna, hogy hülye. Így haladunk előre, és az ember polgármesterként mit tud csinálni? Él a pályázatokkal…”

Ha egy településvezetőnek lehetősége nyílik 270 milliót elkölteni két strandra, akkor az bűncselekményt követ el, aki visszautasítja – fogalmazott az Indexnek Lombár Gábor, Balatonfenyves független polgármestere. – Ha ne adj Isten 2 hónappal korábban írják ki a pályázatot, több éjszakám lett volna, amit nyugodtan alszom végig.

Hidvégi József, Fonyód fideszes polgármestere elárulta:

„polgármesterségem legrosszabb időszaka ez.”

 

Hidvégi arról is beszélt, hogy a kicsapó hullámok miatt rossz időben sokszor áll a víz ezen a részen, ezen a parton, ami a munkát is hátráltatja. Ha 50 km/órásnál erősebb szél van, már áztatja a partszakaszt, ezért is javítják a partvédelmet. És azt ő is elmondta, hogy a kiírás időzítése miatt végül május elején tudtak a kivitelezővel szerződést aláírni. A helyiek egyébként nem tudják, hogy mennyire lesz tartós a futópálya egy olyan szakaszon, ahol sokszor áll a víz, de leginkább nem ezt kifogásolták. Hanem természetesen az időzítést.

Az ugyancsak fideszes balatonboglári Mészáros Miklós pedig azt mondta, február utolsó napján értesültek a pályázatról, március közepére lettek kiszámítva a műszaki tartalmak, áprilisra közbeszerzés, május elején szerződéskötés, a kivitelezők pedig nem egészen 60 napos kivitelezést vállaltak, ami egy 400 milliós beruházásnál nagyon komoly…

 

 

fotó: építkezés a balatonszemesi szabadstrandon

 

 

 

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük