Home / Közélet / A közepes- és nagyvárosok többségében verhető a Fidesz (Válasz Online)

A közepes- és nagyvárosok többségében verhető a Fidesz (Válasz Online)

A tíz- és húszezres városok többségében verhető, vagy nagy versenyre kényszeríthető a Fidesz ősszel, ellenzéki összefogás esetén – derül ki a Válasz Online EP-választási elemzéséből. Az érintett somogyi városok közül például Nagyatádon mindössze 41 százalékot kapott a kormánypárt.

 

A Válasz Online végigelemezte a legalább tízezres lélekszámú települések EP-választási eredményeit, hiszen ezeken a helyeken ősszel is éles pártviadal várható. Az eredmény: a 167 érintett város kétharmadában (köztük a budapesti kerületekben) a Fidesznek valós versenyre kell készülnie az önkormányzati voksoláson. Sőt: ha egy kategóriával feljebb lépünk, és a húszezer fősnél nagyobb települések szűkebb csoportját vizsgáljuk, 79-ből 68 helyen van elméleti esélye az ellenzéknek – nyilván csakis egységes felállás esetén –, hogy közel kerüljön, illetve akár meg is előzze a kormánypárt jelöltjét.

Miközben a Fidesz május 26-án 52,5 százalékos országos eredményt ért el, a megvizsgált 167 település kétharmadában, összesen 111 helyen ennél gyengében szerepelt. Másképpen fogalmazva:

a legalább tízezer fős városok döntő többségében az elképzelt összellenzéki polgármesterjelölt valós alternatívaként pozicionálhatja magát az önkormányzati kampányban.

Általában is igaz, hogy minél nagyobb egy település, annál erősebb verseny várható ősszel: a 79, húszezernél népesebb magyar városból 68-ban van elméleti esélye az ellenzéknek – nyilván csakis egységes felállás esetén –, hogy közel kerüljön, illetve megelőzze a Fidesz indulóját.

A Válasz Online Siófokot még a „nagy meccsre késztethető a Fidesz” kategóriába sorolta (az országos átlagot, 52,5 százalékot kapta a Fidesz az EP-választáson), a másik két meghatározó balatoni várost azonban már a Fidesz-fellegvárak közé: Balatonfüreden 53,2 Keszthelyen 55,5 százalék voksolt rá.

 

A megvizsgált települések közül a somogyiak és a Fidesz eredménye május 26-án:

Nagyatád                   41,4% 

Kaposvár                   49,2% 

Barcs                          49,8%

Marcali                     50,5% 

Siófok                        52,5%

 

 

 

About Fónai Imre

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük