Home / Közélet / A Fidesz-oldal hibátlan, az ellenzék, a migránsok és az időjárás hozza ránk a bajt

A Fidesz-oldal hibátlan, az ellenzék, a migránsok és az időjárás hozza ránk a bajt

A Kapos.t szerint ez rosszabb, mint 1977-ben… A Népszava átnyálazta a májusi baranyai „örömhíradót”.

A Fidesz-KDNP-s politikusok kivétel nélkül hibátlanok, és Baranyában csak jó dolgok történnek a Pécsett szerkesztett Dunántúli Napló írásai alapján. Ha vannak hibák, azokat az ellenzék, a bűnözők, a migránsok és az időjárás okozzák – a Mészáros Lőrincék érkeztével 2016 végén NER-közelbe került megyei napilapok közül a baranyait szemlézte így a Népszava a minap, de bármelyikről ugyanezt írhatta volna…
Néhány részlet a cikkből:
A megyékben a kormány konkurencia nélkül terjesztheti véleményét. Mindezt a Fidesz nem úgy érte el, hogy megyénként alapított egy lapot, ami aztán megnyerte a hírversenyt, hanem úgy, hogy a rendszerváltás óta általában kiegyensúlyozott tájékoztatásra törekvő megyei újságokat kisajátította és áthangszerelte.Áttallóztuk a Dunántúli Napló májusi számait. Meglepetés nem ért minket: társadalmi kérdésekben a lap csak kormánypárti embereknek ad szót, és arra törekszik, hogy azt sugallja, a megyében minden a legnagyobb rendben megy. Arról, hogy Pécs és Baranya gazdasága soha nem látott mélységbe zuhant, s hogy az itteni kilátástalanság elől menekülnek az ambiciózus fiatalok és középkorúak, sehol sem esett egy szó sem. Csak pozitív tartalmú írások sorjáznak.
Napi migráns
Íme néhány cím: “Fűszernövényektől és virágoktól volt illatos a pécsi belváros”, “Elkészült az új modern játszótér”, “Épül az új idősotthon”, “Teljesült a kutyások kérése, elkészült az új futtató”, “Felújítják még a 48-as teret is”, “Egymást erősítve vesznek részt a kiállításon a pécsi szervezetek”, “Ajándékot kapott a szerencsés család”, “Már javában készülnek a sellyei termálfürdő megnyitására”, “Júniustól már használhatjuk az elektromos közbringákat”, “A túrázók újra meghódíthatják a Máré-várat”.
A cikkek nem tesznek említést a megírt történetek árnyoldalairól, például arról, hogy az elektromos közbiciklit eredetileg 2017-re majd 2018-ra ígérték, s szóba se kerül, hogy a Máré-vár évekig miért nem volt látogatható. A DN országos híreiből is csak arról értesülünk, hogy szép hazánk minden téren fejlődik. A „működő tőke idejön… folyamatos marad a hazai növekedés… a többi ország minket utánoz… rengeteg lakás épül… élénkül a falvakban az építési kedv… a kormány támogatja a magyar cégek külföldi piacszerzését…”, az egyik akadémikus azt nyilatkozza, hogy a kormány-akadémia vitában előbbinek van igaza, a szúnyogokat pedig tervszerűen irtják. A lap külpolitikai oldalát a migránsozás uralta, valamint az, hogy Orbán Viktor miképp lesz egyre inkább meghatározó személyisége a világnak.
A lapból az olvasható ki, hogy ha akadnak is még gondjaink azokról országosan és megyei szinten az ellenzék, a köztörvényes bűnözők, a migránsok tehetnek, valamint az időjárás szélsőségei. Az ellenzéki politikusok társadalmi kérdésekről a vizsgált négy hétben egyszer sem mondhatták el véleményüket. Róluk akkor volt szó, ha a lap úgy érezte, lehet róluk valami rosszat írni…”
Két rétes közt egy agitprop 2019
De persze a cikkíró akár például a Somogyi Hírlapot is szemlézhette volna, emlékezetes volt, amikor – s ezt a Délipart is megírta a Kapost.hu nyomán – a kaposvári Gárdonyi iskola a felújítást végző kivitelező hibájából egy nagy esőzéskor úgy beázott, hogy onnantól tanítani sem lehetett benne, a megyei lap ezzel a főcímmel jelent meg: Esőszünetet kaptak az égiektől a diákok.
S persze a Somogyiban sem tesznek fel egyetlen valódi kérdést sem helyi kormánypolitikusnak, ez a műfaj 2016 végén kihalt, s bár a helyi híreket a száz méterre nyúló rétesek és a táncos lábak uralják, azért ha kell, kimutatják, melyik oldalon is állnak. A főszerkesztő például a minap kemény hangú jegyzetben agitált a Fidesz siófoki polgármesterjelöltje mellett, aki még alig jelentette be indulását…
És az önkormányzati kampány még csak most kezdődik majd…
Vagy egy másik, jellemző eset: a Kapost.hu írta meg a minap, hogy egy olvasójuk azzal fordult hozzájuk: a Somogyiban olvasói levélben szerette volna felhívni a figyelmet, hogy Kaposváron az egyik helyen sorok várakoznak a vérvételre, a másik helyen kihasználatlanok a kapacitások. Ám a megyei lapnál azt a választ kapta, hogy ott az ilyesmi ma már kizárt, hogy megjelenjen. Az olvasói levél írója arra emlékeztetett: 1977-ben tanítóképzősként kemény hangú olvasói levelet írtak, amiért a rendszer által akkor nem éppen kedvelt Huszárik Zoltán rendező egyik filmjét levették a mozi műsoráról. Az a levél, akkor, megjelenhetett a Somogyi Néplapban…
Újraéled a Szabad Európa?
Nemrég írt arról is a Népszava, hogy az Egyesült Államokban felmerült: újra kellene indítani a Szabad Európa Rádió magyar adását, persze már nem a recsegő rövidhullámon, hanem akár okostelefonon is fogható módon…
Na és ide idéznénk a végére a NER-agymosoda kapcsán (melynek a megyei sajtó csak egyik, de persze rohamosan csökkenő példányszáma ellenére is fontos része) Kövér László parlamenti elnök közelmúltbéli siófoki mondatát: „Aki naponta találkozik a média agymosásával, az maga is másként látja a világot, mint előtte. ”

About Fónai Imre

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük