Home / Déli-part / Balatonboglár, Balatonlelle / Egy strand, ahol egyetlen kapavágást sem engedtek a lakók

Egy strand, ahol egyetlen kapavágást sem engedtek a lakók

Miközben a déli part szabadstrandjain éppen hajráznak az építők, van egyetlen strand, mégpedig Balatonbogláron, ahol egyetlen kapavágás sem történt, mert nem engedték az ott élők.

A Szabad Pécs cikkéből idézünk:

„Se gyerekjátékokat, se elektromos kandelábereket nem akartak a balatonboglári Jankovich-telep ingatlantulajdonosai a 100 éves platánok által övezett Balaton-parti sétányra. Korábbi cikkünkben megírtuk: homokos strandot és vízi játékokat sem, amely tervtől már hónapokkal ezelőtt el is állt az önkormányzat. A Szabad Pécsnek a Jankovich-telepiek szószólója elmondta, hogy miért is ellenkeztek.

A helyi lakosok és nyaralótulajdonosok legfontosabb gyakorlati ellenérve az volt, hogy a kandeláberek telepítése földmunkával járna, méghozzá a sétány teljes hosszában.

Unokáiknak is úgy adnák át, ahogyan örökölték

„Mivel elsődleges a fák védelme, a sétányon semmiféle ásást, betonozást nem szabad végezni” – fogalmazott a Szabad Pécs megkeresésére nagyon határozottan Tappler Zita, a  Jankovich-telepiek szószólója.

Az üdülőtelepi ingatlantulajdonosok állítják, nem a fejlődés és az új beruházások ellen vannak, csak Balatonboglár egyedi természeti értékét akarják megőrizni.

„Nem akarjuk, hogy amit 90 éve az elődeink elültettek, az a következő években tönkremenjen. Szeretnénk unokáinknak úgy átadni ezt a partot, ahogyan mi örököltük” – folytatta az egész éven át a Jankovich-telepen élő szószóló, aki azt is megszervezte: az üdülőtulajdonosok pénzén készüljön faregiszter a platánsorról.

Tappler Zita úgy véli, hogy talán példaként is szolgáló összefogás lehet a boglári Jankovich-telepen élő állandó lakosok és nyaralótulajdonosok akciója.

„Nekünk a Jankovich-telep nem csak fű, meg néhány fa. Szüleink, de már dédszüleink is itt töltötték a nyaraikat, 90 éves az üdülőtelepi közösség is, valaha az itteni ingatlantulajdonosok összefogásából építettek itt éttermet, templomot, sőt, a vasútállomást is. Nincs szükség mindenhol világításra, hiszen vannak, akik a csillagokat akarják nézegetni, a túlpart fényeinél romantikázni… Balatonboglár hat strandja közül öt egyforma: térkő, kandeláber, lángosos, diszkó, játszótér… A mi célunk az, hogy a csendet és természeti szépséget értékelő turisták látogassanak a sétányra, akik este a csillagokban, a naplementében gyönyörködnek, éjjel pedig nem mesterséges fényt, hanem természet-közelséget igényelnek.”

 

Az önkormányzat visszakozott

Ilyen is van: Balatonboglár önkormányzata visszakozott, meghajolt az ellenérvek előtt.

„Kárt mi sem akarunk okozni, tisztában vagyunk az értékeinkkel, a boglári állandó lakosok is legalább annyira szeretik a fákat, mint a Jankovich-telepi üdülőtulajdonosok” – mondta a Szabad Pécsnek Mészáros Miklós polgármester.

Ugyan sokan vannak olyanok is, akik este nem a sötétet szeretik, szívesebben sétálnának az alacsony kandeláberek által enyhén megvilágított sétányon, az áttervezés után a kandeláberek a strandra vezető kis utcákba kerülnek, és a gyerekjátékokat sem a platánsorra telepítik, így az megmaradhat érintetlen állapotában. A lakók által megrendelt faregisztert pedig az önkormányzat is jó ötletnek tartja a polgármester szerint.”

 

 

 

 

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük