Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Akiknek a Balaton is csak álom…

Akiknek a Balaton is csak álom…

Csak a fél ország nyaral, a tehetősebbik fele javítja a statisztikát ebben is, a kettészakadás e téren is nő.

 

Bass László szociológus azt mondta a Népszavának: a magyar gyerekek százezreinek elképzelhetetlen bármilyen nyaralás.

Ha egy család nem engedhet meg magának évente egyszer egy egyhetes nyaralást, jó eséllyel benne van a szegénység és a társadalmi kirekesztés veszélyének kitett háztartások körében.

Tíz év alatt 20-ról 14 százalékra, egyes térségekben 10 százalékra csökkent a szegénység veszélyének kitett gyerekek aránya, de ez csak az átlagot mutatja. A gazdasági értelemben javuló térségek kiugróan jó eredményei mellett vannak régiók, ahol az utóbbi évtizedben a gyerekek fele mindvégig szegénységben élt és így él ma is. Borsodban, az Észak-Alföldön, Dél-Dunántúlon vagy a Viharsarokban a fiatalok úgy nőnek fel, hogy nem ismerik a polgári értelemben vett nyaralást, soha nem mentek még üdülni, a legtöbben még nem tették ki a lábukat a szüleik falujából – vázolta a lesújtó helyzetet a Gyerekesély Egyesület alelnöke.

Bass László. Az ELTE szociológusa szerint a középosztály iskoláiban a hetedikes, nyolcadikos diákok körében már nagyon kilóg a sorból, aki még nem nyaralt tengerparton, miközben gyerekek százezreinek elképzelhetetlen bármilyen utazás, nyaralás. Ez a távolság a két csoport között egyre csak nő, ebben az értelemben is szétszakadt az ország.

Otthagytunk, elfelejtettünk egész régiókat, ezeken a területeken nincs javulás, innen biztosan nem mennek nyaralni se a felnőttek, se a gyerekek – hangzik Bass László összegzése a Népszava cikkében.

 

 

About delipart

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük