Home / Déli-part / Balatonboglár, Balatonlelle / Fekete szalag a kiszáradt szőlőtőkére

Fekete szalag a kiszáradt szőlőtőkére

… avagy: miért nem került még állami tulajdonba és a helyi termelői csoportok használatába a balatonboglári BB?

 

Móring József Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője ellenzékből még azt hangoztatta: újra állami tulajdonba kell venni a BB-t és a helyi termelői csoportok használatába adni. Ebből azonban semmi nem lett, az elmúlt 9 évben sem – erre emlékeztetett az N1 Televízió balatonboglári riportjában dr. Steinmetz Ádám, a Jobbik parlamenti képviselője.

Nagy Sándor, a boglári pinceszövetkezet elnöke újabb gyászszalagot kötött a hazai szőlő- és borgazdálkodást jelképező kiszáradt szőlőtőkére. A magyar gazdák egyre nehezebb helyzetben vannak, mert nem veszik át a terményeiket, illetve az olcsó, rossz minőségű külföldi borok akadálytalanul áramolnak be az országba.

„2004-ben, uniós csatlakozásunkkor 93 ezer hektár szőlőterület volt, 2018-ban 58 ezer és idén további 5 ezer hektáros csökkenés várható – mondta Nagy Sándor. – Ezt a folyamatot kéne megállítani!”

Míg Tokaj környékén zöldszüretre kényszerülnek a szőlőtermelők (vagyis már most levágják a fürtöket), mivel nem veszik át tőlük a termést, a Balaton partján az alacsony felvásárlási árakra panaszkodnak.

Steinmetz Ádám arra hívta fel a figyelmet: a valaha világhírű BB Balatonbogláron 1600 dolgozót foglalkoztatott (és a közhiedelemmel ellentétben elsősorban nem a szovjet, hanem nyugati és amerikai piacokra szállított), ma tudomása szerint 30-at. A képviselő felhívta a figyelmet: tábla jelzi, hogy a BB egy területe ma is eladó…

Nagy Sándor azzal fejezte be: a Brüsszelből hazánkba ömlő felzárkóztatási pénzekből talán mára már mindenki kivette, amit ki akart, bíznak benne, hogy a jövőben már a hazai szőlő- és bortermelés megmentésére is jut belőle…

 

 

About delipart

Check Also

Négy óra után még több pénzt ért a szavazat

Borsodi választási riport a romasorról, az N1 tévétől:     https://youtu.be/OWbP4AG8KX0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük