Home / Ország, Világ / „Szégyellem, hogy nem jut mentőkötél a hanyatló térségeknek”

„Szégyellem, hogy nem jut mentőkötél a hanyatló térségeknek”

„A lecsúszó rétegek is „elcigányosodnak”, a házak, a falvak pusztulnak…”. Helyzetjelentés a somogyi végekről.

 

Hiába javasolta Ander Balázs, dél-somogyi jobbikos honatya, a fideszes többség nem szavazta meg, hogy jövőre juttassanak a tervezettnél több pénzt a Magyar Falu Programra.

Döbbenetes számok következnek – bocsátotta előre Ander Balázs a parlamentben. És valóban: Somogy megye lakossága ugyan „csak” 20 százalékkal csökkent 1960 óta (370 ezerről 300 ezerre), ám a csurgói járás 18 településén 47 (!), a barcsi 26 településén 40 (!), a nagyatádi járás 18 településén 27 százalékkal élnek ma kevesebben.

A jobbikos képviselő a háború előtti állapotokhoz hasonlította a déli somogyi vidéket, mondván, a földbirtokviszonyok is hasonlók ma már, amint akkor, s a nagybirtokok uralma csak növeli a mélyszegénységet. Hozzátette: az összes probléma nem a mostani kormány alatt keletkezett, rendszereken átívelő, de most van/lenne pénz a beavatkozásra, és talán még nem volna késő… „Elhagyott, összedőlőfélben lévő házak,  közben etnikai zárványok alakulnak ki, a cigányság elszigetelődik és az egyéb lecsúszó rétegek is „elcigányosodnak”. Hatékony kormányzati segítség kéne, ellenkező esetben ez a térség menthetetlen. Szégyellem magam, hogy nem jut több, hogy nem jut mentőkötél a hanyatló térségeknek, Belső- és Dél-Somogynak, a Cserehátnak, az Ormánságnak.”

 

 

 

About delipart

Check Also

7 milliárd a Club Aligának

… avagy, tovább javul a statisztika: újabb milliárdok a Balatonra, a turizmusra. Persze, csak miután …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük