Home / Közélet / Kenőpénz: Romániában miniszter is rács mögé vonult, nálunk nem bűncselekmény
Pénz bankjegy forint húszezer forint 20090321 Fotó: Marton Szilvia / Napi Gazdaság

Kenőpénz: Romániában miniszter is rács mögé vonult, nálunk nem bűncselekmény

Az amerikai vizsgálat egyértelműen megállapította, hogy magyar döntéshozók is érintettek a a korrupciós ügyben, a kormány és a hazai hatóságok mégis tétlenek.
A Népszava cikkeiből:
Hiába derült ki hétfőn az amerikai Igazságügyi Minisztérium tájékoztatásából, hogy a Microsoft magyar leányvállalata 2013 és 2015 között lefizetett magyar döntéshozókat, a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség mindössze annyit közölt lapunk kérdéseire: „az amerikai hatóságok Microsoft elleni eljárásában a kormánynak nincs sem hatásköre, sem bővebb információja”. A Legfőbb Ügyészség pedig mindössze azt írta: a válaszhoz “több ügyészi szervezet megkeresése szükséges”.
A nyomozó szervek ugyanakkor még ennyit sem reagáltak, pedig lenne mit nyomozni: a vizsgálat szerint ugyanis a magyar Microsoft nem közvetlenül, hanem jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező cégeken keresztül adta el a szoftvereit a közigazgatásnak. Ezek a vállalatok azonban az eredetihez képest 50-60 százalékkal drágábban határozták meg a különböző termékek árát,
a jelentős extraprofiból pedig meg nem nevezett magyar döntéshozókat kentek meg, akik így érdekeltek voltak a vásárlásban.
A Microsoft végül vállalta, hogy 25,7 millió dollár bírságot fizet az amerikai államnak, így nem kerül bíróság elé a korrupciós ügy. Az amerikai külügy közleményéből kiderül: a bírság korrupcióért kirótt büntetőjogi részét, 8,7 millió dollárt teljes egészében a Microsoft magyar leányvállalatának kell kifizetnie.
A Legfőbb Ügyészség megkeresi az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát, hogy a Microsoft ügyben van-e a birtokukban bűncselekményre vonatkozó bármely olyan adat, amit rendelkezésre tudnak bocsátani, és amely alapján a magyar hatóságok el tudnak járni – tudatta lapunkkal az ügyészség. Tavaly született már egy feljelentés a Microsoft-ügyben, ám mint az később Mesterházy Attila (MSZP) kérdésére Polt Péter leszögezte:
a feljelentést tavaly áprilisában bűncselekmény gyanújának hiányában elutasították.
Lecsapott az ügyészség – Romániában 
A Microsofthoz köthető Románia történetének eddigi legnagyobb korrupciós botránya. A 2003-ig visszanyúló, mindmáig lezáratlan történetben tíz korábbi miniszter, három volt kormány és kormányfő, több képviselő és szenátor érintett, az országnak összesen 105 millió dollár és 110 millió eurós kárt okozott a többszereplős, politikai és üzleti szálakból összefonódó panama.
A politikusok sorát rácsok mögé küldő Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nyomozást indított 2014-ben. Végül Nicolae Dumitru és Dorin Cocos üzletemberek 2,4 évet kaptak pénzmosásért, míg Gheorghe Stefan Piatra Neamt volt polgármestere 6 évet kapott befolyással való üzérkedés miatt. Gabriel Sandu volt távközlési minisztert kenőpénz elfogadása miatt 3 éves börtönbüntetésre ítélték.
XXX
A Népszava újságírójának jegyzete a témában:
https://nepszava.hu/3044399_tragyadomb-microsoft-alson

About delipart

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük