Home / Déli-part / Idén a szemesi pálos kolostor Zsigmond-kori kapuzata került elő

Idén a szemesi pálos kolostor Zsigmond-kori kapuzata került elő

A szezonban kiállításon is megtekinthető az évek során előkerült leletek egy része.

Balatonszemes nemcsak a pálos kolostor feltárását finanszírozza immár hatodik éve, hanem egy kiállítást is, ahol a szezonban megtekinthető több is az évek során előkerült leletek közül – írja az Inforégió balatoni havi magazin.

Idén a hatodik évadát teljesítette a Pázmány Péter Kato­likus Egyetem Régé­szet­tudományi Intéze­tének csapata a szemesi erdőben. A déli part egyetlen ismert pálos kolostorának tervásatásán idén is több mint húsz régészhallgató szerezhetett gyakorlatot Végh András egyetemi docens vezetésével.

Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrendnek, mely a magyar történelem kiemelten fontos része, eddig ez az egyetlen jól kutatott somogyi helyszíne. Az önkormányzat szándékából és erejéhez mérten jelentős támogatásával megvalósuló ásatás-sorozat már rengeteg szép eredményt produkált: 2015-ben előkerült egy szoborfej, melyhez hasonló még nem volt ismert pálos helyszínről, 2016-ban az európai szinten is különleges gótikus alapkő adott Szemesnek újabb szenzációt.

A kolostor ásatásának idei évadával teljesen ismertté és feltárttá vált a templom szentélye, valamint a hajó méreteit is sikerült pontosan megismerni az eddig még nem ismert nyugati fal megtalálásával. A templom Zsigmond korából származó díszes kapuzata is megmutatta magát, mívesen faragott részleteit sikerült dokumentálni.

Az egykori káptalanterem is tartogatott meglepetést, téglapadlóját eredeti helyén sikerült megtalálni, azon kevés részek egyikeként, ami nem esett a természetes építőanyagban szegény somogyi vidéken megszokott “kő- és téglabányászat” áldozatául.

Ritkaság, és pozitív példa, hogy az eddigi ásatások leleteiből egy válogatás már a település által létrehozott és üzemeltetett, a szezonban látogatható tematikus kiállításon a nagyközönség által is megtekinthető, a Bujdosó magtárban.

 

About delipart

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük