Home / Ország, Világ / Hiába ömlik a közpénz a magyar fociba?

Hiába ömlik a közpénz a magyar fociba?

Ilyen sok pénzből talán sosem esett még ki magyar focicsapat nemzetközi kupaselejtezőben, lichtensteini ellenféllel szemben. A tavaly nagyot menetelő Fehérvárnak (Vidi, Videoton) sikerült ez a bravúr tegnap…

 

Javulgat az eredményesség (lásd a Vidi tavalyi példáját), talán a hazai bajnokság színvonala is, de ennyi pénzt, zömmel közpénzt soha nem öntöttek a magyar futballba – állapítja meg Muszbek Mihály hagyományos elemzése.

A Népszava idézi, hogy a sportközgazdász megállapítja, a fehérváriak az elmúlt szezonban európai kupaszerepléssükkel „3,4 milliárd forint bevételre tettek szert, ezzel az éves működési költségük nagyjából negyven százalékát nem állami közpénzből finanszírozzák”.

Havi hatmillió

Muszbek szerint „valós piaci viszonyokról sem lehet beszélni az ellenőrizetlen állami támogatás és a politikai jelenlét miatt a legtöbb klub tulajdonosi körében. Negatív példaként az FTC került szóba, amely több mint 1 milliárd forint veszteséggel zárt. A sportvállalkozások éves mérlegeinek kiegészítő mellékleteiből évre-évre eltűnnek az elemzésre alkalmas adatok (pl: jegy-, szponzori-közvetítési jogdíjbevételek). Nincs egységes tartalmú és összehasonlításra alkalmas beszámolási séma sem, ami az MLSZ felelőssége, mivel a szövetség a nem átlátható elszámolásokra is kiadja a rajtengedélyeket. Ha valóban piaci alapon működne nálunk a sportág, akkor a klubok nagyjából a jelenlegi összegek harmadából gazdálkodhatnának, ami sokkal gyengébb nemzetközi eredményekkel járna.”

A magyar csapatokban rendszeresen pályára lépő játékosok éves átlagfizetése a Sportgazdasági Nagyító szerint bruttó 74,5 millió forint, ami valamivel több mint hatmillió forintot jelent havonta – áll a Népszava cikkében.

 

 

 

fotó: Más kávéház az NB II, benne a BFC Siófok, itt szerény gazdálkodás folyik…

 

 

About delipart

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük