Home / Ország, Világ / Ezüstparti kikötővihar: csendesedik?

Ezüstparti kikötővihar: csendesedik?

Politikai felhangokat is kapott a héten helyben a 24.hu által kipattantott ezüstparti kikötőépítési ügy. Hiába, választási év van… A fideszes frakcióvezető által összehívott szombati lakossági fórumon aztán „érdeklődés hiányában” elmaradt a politikai vihar. Csendesedik a kikötőügy? 

 

Időrendben haladva:

A 24.hu cikke

Vitorláskikötő-bővítés és lídóépítés miatt tiltakoznak a környékben élők az Ezüstparton (zömmel üdülőtulajdonosok, ezen belül is számosan apartmanházak lakásainak tulajdonosai), derült ki a 24.hu cikkéből. Miként az is, hogy a siófoki képviselő-testület egyhangúlag szavazta meg tavaly a szükséges hozzájárulásokat, az önkormányzat kérése volt, hogy a beruházó építsen homokos fövenyt (lídót) a kikötő mellé, a szabadstrandra. A portál megírta azt is: a beruházó helybéli kft. ügyvezetője Kenesei István.

 

Fidesz-közeli

Fidesz-közeli az építtető, derítette ki egy siófoki Facebook-oldal, hiszen Kenesei István az apósa annak a Tácsik Attilának, aki egyebek közt a Kenesei-Tácsik család által tulajdonolt-vezetett kikötőmenti étteremben érdekelt, továbbá több trafikot is „nyert” Siófokon és a környező településeken, valamint az erősen Fidesz-közeli Századvég politikai iskolájának hallgatója.

Polgármester-közeli

Szajcz Adrián, a siófoki képviselő-testület Fidesz-frakciójának vezetője augusztus 3-ra lakossági fórumot hívott össze az ügyben a Facebook-on, megjegyezve: „A testületi többség annak ellenére is támogatta Lengyel Róbert előterjesztését, hogy a magánbefektető a polgármester egykori tanácsadójának az apósa.”

(Lengyel Róbertnek valóban volt egy darabig a 2014-es választásokat követően tanácsadó testülete, melybe jobb- és baloldali érzelműeket is hívott, köztük Tácsik Attilát, de a testület rég nem működik, négy éve nem hívta össze a polgármester).

Mégis inkább Fidesz-közeli

Az emlegetett Facebook-oldal válaszul fényképsorozatot hozott nyilvánosságra, a fotókon Tácsik fideszes potentátokkal látható, például Kövér László házelnök mögött ül a siófoki Hotel Residence-ben idén májusban Kövér fórumán, amelyen Kövér EP-választások előtti „lelkesítőt” tartott helyi és környékbeli Fidesz-szimpatizánsoknak. A Facebook-oldal azt is állította: az akkor még Tácsik tulajdonában lévő kereskedelmi cég autói a 2018-as országgyűlési választási kampányban a fideszes jelölt fotójával felmatricázva járták a várost és térségét.

 

A fórum

Augusztus 3-án ilyen felvezetéssel és több mint száz érdeklődővel tartottak amolyan villám-lakossági fórumot a széplaki Zöldfa étteremben. Ott volt az RTL Klub és az ATV kamerája is. Természetesen a kikötőbővítés és a lídóépítés ellen tiltakozó környékbeli ingatlantulajdonosok mentek el és hallatták a hangjukat, olyanok alig voltak, akiket az érdekelt volna, hogy ki az após és ki a vő, s hogy kinek az érdekében szavazott egyhangú igennel anno a képviselő-testület a beruházásra (az emlegetett Tácsik Attila is ott volt egyébként a kisebb tömegben, de nem szólt hozzá), ellenben Szajcz Adrián Fidesz-frakcióvezető jó néhány kellemetlen kérdéssel, megjegyzéssel találta szembe magát. Egy hozzászóló tiltakozó úgy tudta, a lídósítás idő közben lekerült a napirendről, amire Szajcz azt felelte: ez neki is új információ. Az RTL Klub interjút kért tőle a végén, de nem ért rá nyilatkozni a frakcióvezető, helyette közleményt küldött a tévéseknek.

 

A folytatás

Folytatás? Lesz: Szajcz 2-3 hetet kért, hogy utánajárjon a felvetéseknek és új fórumot hívhasson össze, közben információnk szerint augusztus 10-én az apartmaházas lakóközösség közgyűlést tart, ahol ugyancsak szóba kerül a tiltakozás az említett beruházás ellen. A már hetekkel ezelőtt megszervezett közgyűlésre többek között a siófoki polgármestert is meghívták.

 

 

Az RTL Klub híradós anyaga a fórumról ebben a cikkben:

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/tiltakoznak-az-uj-hatalmas-balatoni-kikoto-miatt-a-helyiek-szerint-veszelybe-kerul-a-szabadstrand/

 

 

 

About delipart

Check Also

6 milliárd forint fejlesztés a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

A természetvédelem egy kevésbé látványos, de annál fontosabb, komoly és sokrétű munkát igénylő tevékenységi területe …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük