Home / Déli-part / Apartmanházak mellé luxushotelek

Apartmanházak mellé luxushotelek

Luxushotelek és apartmanházak – a közeljövő Balaton-partja.

A Portfolió cikkéből:

 

Eddig csak a társasházi építési hullámról adtunk hírt a Balatonnal kapcsolatban. Magyar nagyvállalkozók és más beruházók főleg a déli parton egymás után vágtak és vágnak bele különféle méretű projektekbe. Ám most egyre nyilvánvalóbb, hogy oda is megérkezett a Budapesten már érzékelhető hotel cunami,amit kormányzati milliárdok is támogatnak.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének adatbázisából azt vettük észre, hogy egyre méretesebb a hotel biznisz is a tó körül: több mint 400 szoba kerülhet a piacra a következő 1-2 évben és biztos, hogy ez még nem a vége, hiszen a turizmus dinamikusan növekvő pályán halad és a felsőközép és felső kategóriákban még mindig hiány van. Különféle kormányzati forrásokból is jut a tó körüli infrastrukturális fejlesztésekre, amik később további hotelberuházásokra ösztönözhetik a nagyvállalkozókat.

Új őrület hódít a Balatonon - Mutatjuk, hol nyaralnak majd rengetegen

A Magyar Turisztikai Ügynökség két éve indította el a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programot. Eszerint 2030-ig 300 milliárd forint értékű szálláshely fejlesztési beruházás valósulhat meg Magyarországon, amelyből 150 milliárd forintot a kormány hazai költségvetési forrásból, vissza nem térítendő támogatás formájában biztosít. Az MTÜ több mint 700 pályázattal kapcsolatban hozott pozitív támogatói döntést, és már 624 támogatói okiratot bocsátott ki. Sokmilliárdos hotelfejlesztések élvezhetik ezt az ingyen pénzt a Balatonnál, de panzió bővítésekre és felújításokra is jut pár tízmillió forint ingatlanonként.

Az egyre súlyosabb szakemberhiány ugyanakkor kétségessé tesz nagyon sok projektet. A kicsi vagy közepes beruházások közül sok már most több hónapot késik és nem kizárt, hogy a támogatott projektek jelentős részénél akár egy éves csúszás is lesz.

A Balatoni régióban idén januártól május végéig a szállodák átlagos kihasználtsága 46,8%, a bázisnál 0,3% ponttal magasabb, bruttó átlag szobaára 14.876 Ft, egy kiadható szobára jutó bruttó bevétel (REVPAR) 6.964 Ft, bruttó szállásdíj bevétele 9.151 millió Ft, összes árbevétele 20.720 millió Ft volt. A balatoni szállodák szoba árbevétele az országosnak 9,7%-át, az összes árbevétele az országosnak 12,4%-át tette ki. A Balatoni régióban a szállodai vendégéjszakákból 66,4% volt a belföldi, 33,6% volt a külföldi részaránya. A külföldi vendégéjszakák a bázishoz képest 2,2%-kal csökkentek, a belföldiek 0,7%-kal nőttek.

Új őrület hódít a Balatonon - Mutatjuk, hol nyaralnak majd rengetegen

 

Ágazati források szerint várható, hogy a későbbiekben még jobban elkülönül a tömegturizmust és a felső kategóriás keresletet kielégítő kínálat. Előbbi egyik példája az a balatonberényi apartmanház, ahol már a második ütemet hirdetik. Azokat célozzák vételi ajánlattal, akik hotelszobaként tekintenek 20-30 négyzetméteres garzonjukra és az ingatlan kiadásából akarnak profitálni.

 

 

 

fotó: épül a Balaland Szántódon

 

About delipart

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük