Home / Közélet / A Fidesz „ráindít” az ellenzéki összefogás jelöltjeire

A Fidesz „ráindít” az ellenzéki összefogás jelöltjeire

Siófokon is, és másutt is…

 

“Ahol azt látja a Fidesz, hogy veszélyben a helyi hatalma, ott az ellenzék gyengítése, megosztása érdekében “ráindít” valakit az összefogás jelöltjére. Ezt a vak is látja. Az ilyen jelöltnek nem a győzelem, hanem az ellenzék gyengítése az egyetlen célja”

 

– többek között ezt nyilatkozta az októberi önkormányzati választásokról szóló interjúban Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője, stratégiai igazgatója a HírKlikknek.

A politikai elemző szerint a legtöbb helyen már eldőlt, hogy egyetlen közös jelölt indul az ellenzéki oldalon,

“így a legtöbb helyen legalább kétesélyes a verseny, néhol már az összefogni képes ellenzék vezet”.

Pulai szerint “A helyi ügyek, személyiségek fontosak, számítanak, még akkor is, ha nem minden település kap országos figyelmet.”

A megosztó jelöltekkel kapcsolatban konkrét példaként a budapesti főpolgármesterségért induló legújabb bejelentkezőt említette példaként:

“A TV2 hátszelével érkező Berkit is valószínű a Fidesz kérte fel, hogy vállalja el ezt a kis haknit.”

De szóba került a szombathelyi Fidesz belső konfliktusa is, ahol Koczka Tibor fideszes alpolgármester “önállósította magát”.

A Fidesz-szavazókkal kapcsolatban Pulai András kifejtette, hogy

a kormánypárt tábora stabil, szimpatizánsaik körében pedig jellemző a “korrupció-vakság”; tudnak ugyan a fideszes korrupciós ügyekről, de vagy nem tartják fontosnak, vagy nem tartják korrupciónak azokat.

A közpénz-lenyúlás azonban szerinte egyelőre nem ad akkora löketet az ellenzéki térfélnek:

“Amíg nem jön egy ellenzéki párt vagy politikus személyiség, aki képes az egész társadalmat szembesíteni a közpénzek elsikkasztásának ártalmasságáról, addig bizonyos választói küszöbön a korrupció nem képes áttörni.”

Pulai – a Fidesz udvari politológusaival ellentétben – úgy látja, nagyon is van köze a kormány stabilitásához az október 13-ai választásnak:

“Egy ellenzéki győzelem az önkormányzati választáson az talán kibillenthetné. Ha sikerülne megszerezni a fővárost és kerületeinek jó részét, illetve tucatnyi vidéki várost. Ez könnyen végzetes is lehet a Fidesz számára. Viszont ez nem bekövetkezik be egyik pillanatról a másikra. Meg kéne erősödni valamelyik ellenzéki pártnak, vagy többnek, s kell egy kihívó, aki képes legyőzni Orbán Viktort.”

Pulai szerint ez számítana jó ellenzéki szereplésnek:

“Ha az ellenzék jelöltje lenne a budapesti főpolgármester, s megszereznék a fővárosi kerületek többségét. Illetve ha 10-12 megyei jogú város is a kezükbe kerülne, de ugyanennyi kisvárosban is van esélye az ellenzéknek.”

Az elemző szerint az emberek gyorsan észrevennék, “ha egy, vagy több város, esetleg a főváros vezetése kicserélődne”, hiszen ezeket a tényeket nem tudná elhallgatni a fideszes médiabirodalom.

Pulai nem bocsátkozott jóslatokba, a választási esélyekkel kapcsolatban a következőket nyilatkozta:

“Ha a felsorolt helyhatóságok vezetését megszerezné az ellenzék, azt már komoly sikernek tartanám. Ha ez nem sikerül, akkor viszont a Nemzeti Együttműködés Rendszere él és virul tovább.”

 

About delipart

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük