Home / Ország, Világ / Ön siófoki? Tudja, hogy fertőben él, ahol már a gyerekeket se szívesen engedik az utcára?

Ön siófoki? Tudja, hogy fertőben él, ahol már a gyerekeket se szívesen engedik az utcára?

Tudta? „Siófok családi üdülőhely helyett fertő lett, ahol a gyermekeiket sem engedik ki szívesen az utcára” a Fidesz propagandamédiája szerint. Ehhez képest a rendszerváltás óta nem történt olyan kevés bűncselekmény a siófoki Petőfi sétányon, mint ezen a nyáron, a vendégéjszakák számában továbbra is Siófok vezet a Balaton-parti települések között és az augusztus 20-i hosszú hétvégére is Siófok a legnépszerűbb belföldi úti cél. 

Jönnek ebbe a fertőbe… Márpedig a fertő nem egy szép dolog, legyen az egy üdülőhely, vagy a tényeket súlyosan elferdítő lakájsajtó…

Nem is idéznénk hosszan a Ripost langyosabb, a Pesti Srácok fröcsögősebb mai „beszámolóját” a siófoki Petőfi sétányról (ehhez képest a Ripost állítja, hogy Siófokon járt a stábja, a másik propagandatermék nem, annak az írása felhetően egy pesti asztalnál született, az se kizárt, hogy megrendelésre…), hisz szinte minden mondatát cáfolni lehetne, inkább felidéznénk a már a szezon elején kirobbant „választási” sétánysztori fő állomásait.

 

A rendszerváltás óta…

Alig kezdődött el az idei szezon, a sétány vállalkozói levelet írtak a polgármesternek a korzó tarthatlanul rossz közbiztonságára panaszkodva. A siófoki városvezető összehívta a vállalkozókat, ezen a találkozón a siófoki rendőrkapitány elmondta: a sétány közbiztonsága oly annyira kiváló, hogy még a tavalyinál is kevesebb a bűncselekmény (zsebtolvajlás például egy sem történt az említett találkozóig), pedig már 2018-ban is csak 10 százaléknyi bűneset történt a sétányon a 2016 előtti állapotokhoz képest.

Valamivel később, a szezon közepén a megyei rendőr-főkapitányságon hangzott el, ugyancsak a siófoki sétány adatait elemezve: a rendszerváltás óta nem történt olyan kevés bűncselekmény ott, mint idén.

2016 nyarán lépett életbe a polgármester javaslatára a Petőfi sétány új rendje (a fideszes többségű képviselő-testület ellenvetés nélkül elfogadta), áteresztő pontokkal, kamerákkal, biztonsági őrökkel, nyaranta több tízmillió forintos költséggel, de rögtön látványosan zuhanni kezdett a bűncselekmények száma. Lengyel Róbert így emlékeztetett a 2016 előtti állapotokra:

„Engedtessék már meg, hogy emlékeztessek rá: én még sehol sem voltam, amikor „ellebujosították” a város ezen részét, de valahogy akkortájt egyetlen vállalkozó sem vert hangos biztonsági vészharangot a polgármesternél meg a sajtónál…

A bömbölő zene, a tobzódó tömegek, az ezrével a városunkba özönlő buli-bárók, a saját hányadékukban fetrengő részegek meg drogosok. Töménytelen alkalmi és zseblopás, garázdaság, testi sértés, kifosztás, rablás, prostitúció. Jóérzésű ember oda már le sem sétált. Ebben az időszakban kerültem (2006-tól 2012-ig) a város rendőrkapitányi székébe. Ekkorra talán a többség belátta, hogy egy alapvetően elbaltázott és a város jövőjét akár évtizedekre negatívan befolyásoló döntés-sorozat következménye, ami lent kialakult, de érdemben nem történt semmi. Szezonról-szezonra jött a csőcselék (is) tömegével és minden nyáron kezdődött elölről. A város még a budapesti „bagolyvonatok” indításához is pénzzel járult hozzá. Az üzletek tulajdonosainak egy része saját emberekkel őriztette az üzletét, illetve a sétányt is, de a fentiekre figyelemmel nem túl eredményesen. Mi rendőrök pedig akkor a várostól sok segítséget nem kaptunk. Mondhatni semmit.

Amikor rendőrkapitányként leültem az akkori polgármesterrel, azt a választ kaptam: a városnak nem feladata ezt a helyzetet megoldani. Amikor polgármester lettem, azt mondtam: de igenis feladata!…”

 

Miért nem tart rendet a sétányon a polgármester? 

Ehhez képest tessék olvasni ezeket a sorokat a Fidesz-média két élharcos termékéből:  

A lufi- és virágárusokkal dolgoznak össze, azok elvonják a sétálók figyelmét, a haverjaik meg kizsebelik őket – csatlakozik a beszélgetéshez a szomszéd eladó. Nem értem, miért nem tart rendet itt a polgármester!

„A sétányt ellepték a zsebesek, a prostituáltak és az erőszakos árusok, akik miatt szinte már élhetetlen a Balaton fővárosa. Bár Siófok mindig is a buli városa volt, abszurd módon a helyzet azóta csak romlott, hogy a város polgármestere a Jobbik támogatásával a korábbi rendőrkapitány lett.”

„Az olvasói levél szerint, ami után a Ripost stábja személyesen el meggyőződött a fentiekről, Siófok családi üdülőhely helyett fertő lett, ahol a gyermekeiket sem engedik ki szívesen az utcára. ”

„Az utóbbi években rengeteget romlott a helyzet.

 

„Egy szempont maradt, a lejáratás”

A cikkek mai megjelenése után Lengyel Róbert is reagált a leírtakra. Ebből idézünk:

„Az alapinformációk innen helyből kúsznak fel a főváros felé. Ja, hogy a városunkat rossz színben feltüntetni kívánó és ezzel az itt élőknek is ártó hazugságáradat következményei nem csak rám vethetnek rossz fényt, hanem a város lakóira és a szezonunkra is? Úgy látszik, ez most nem szempont. Egy szempont és cél van: a lejáratás.

És figyeljük csak a lenti cikkbeli megfogalmazást: „Lengyel Róbert testülete ahelyett, hogy a biztonságra kiemelten költene még, a biztonsági szolgálatra költött forrást is csökkentette a portál szerint.” Lengyel Róbert testülete.

Bátorkodom megjegyezni, ebben az én állítólagos testületemben 8 fideszes tag ül. Miről írnak ezek?

Egyébként pedig bátorkodom azt is jelezni, hogy amikor én voltam a kapitány, egyetlen kanyi vasat sem költött a város a sétány biztonságára, most meg az 50 milliót is keveslik egyesek. (A most oly kritikus vállalkozókat anno a szezononkénti többszázas bűncselekmény szám sem zavarta, akkor szép csendben lapítottak a csigaházaikban, meg sem mukkantak.)

Tegnap volt alkalmam rendőrkapitány úrral beszélni és megerősítette: az utóbbi pár esztendőben folyamatos javulás volt a sétány bűnügyi számait tekintve, de idén eleddig még jobban állunk…”

 

 

.

About delipart

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük