Home / Déli-part / Ember a vízben: naponta 300 ezer!

Ember a vízben: naponta 300 ezer!

Naponta 300 ezer ember fürdőzik a Balatonban – áll a vízirendészet tájékoztatójában. Balatoni strandolás-fürdőzés-kisokos, elvégre a nyár egyik legnagyobb hőhulláma még csak most kezdődik és főszezon van, még ha lassan hajrázik is a nyár.

 

A HelloVidék cikkéből:

 

Évről-évre egyre több turista érkezik a Balatonhoz: előző cikkünkben leírtuk, hogy a hazai kiemelt turisztikai térségek közül a magyar tenger és környéke hasít a legjobban, tavaly több mint 6 millió vendégéjszakát töltöttek el a szállóvendégek a régióban.

A Balatonnál jelenleg 138 hatóságilag kijelölt fürdőhely van, melynek elméleti befogadóképessége 124 579 fő, de a tiltott helyek és időpontok kivételével a tó teljes területén meg lehet mártózni. A kijelölt fürdőhelyeken kívül még számos szabadstrand és nyitott partszakasz van, ami hivatalosan nem kijelölt fürdőhely, de rendszeresen és tömegesen használják a Balatonhoz látogatók, nem beszélve a zárt Balaton-parti ingatlanok előtti vízterületről. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) a már említett 138 kijelölt fürdőhelyen kívül még 120 egyéb fürdési helyet tart számon, melybe a vízparti ingatlanok előtti partszakaszokat nem is említve.

Nagyjából 300 ezer ember fürdőző van a Balatonnál főszezonban, vagyis ennyien lehetnek a vízen, vízben vagy a közvetlen vízparton, tehát ekkora a napi humán terhelése a tónak

– árulta el Horváth László r. ezredes, kapitányságvezető a HelloVidéknek, aki hozzátette, hogy a napi fürdőzőszámra nincs egzakt érték, a becsült átlagos fürdőzőszám a vízirendőrség sok éves tapasztalatán és ellenőrzési ismeretein alapul. A fürdőzők eloszlása sem térben, sem időben nem egyenletes: a kijelölt fürdőhelyeken általában nagy a tömeg, hiszen a szolgáltatások is ezeken a területeken összpontosulnak.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai az általános rendészeti tevékenység mellett – jogszabályi kötelezettség alapján – vízi életmentést is végrehajtanak a saját vízi járművekkel. Az életmentésen kívül a különféle helyszínre küldések-kivonulások, rendészeti intézkedések száma a több százat eléri.

Ezek a leggyakoribb halálokok

A felszíni vizek évről-évre szedik áldozataikat, de a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője szerint elsősorban még mindig az emberi felelőtlenség a legfontosabb oka a vízi baleseteknek. A haláleseteket a BVRK – mint közterületen bekövetkezett rendkívüli haláleseteket – az általános közigazgatási rendtartás (ÁKR) szabályai szerint vizsgálja.

– mondta a kapitányságvezető, aki hozzátette, hozzáfűzte, hogy az éjszakai és kikötői fürdőzés is veszélyes. Számos olyan eset vezet tragédiához, ha olyan helyen fürdőznek, ahol nincs kellő vízmélység, ilyenkor pillanatnyi rosszullét vagy egyéb trauma vezethet közvetetten a vízbefulladáshoz. A korábbi évek tapasztalata alapján a vizsgálatok során jelentős szerep jut az alkoholfogyasztásnak, mint kísérőjelenségnek is.

 

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság az alábbiakra hívja fel mindenki figyelmét a vízi balesetek, vízbefulladások megelőzése érdekében:

  • Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben.
  • Úszni nem tudók, gyengén úszók csak sekély vízben, lehetőleg felügyelet mellett fürdőzzenek.
  • Erősödő szélben csónakkal, fürdőeszközzel elsodródók lehetőség szerint maradjanak a csónakban, amíg kisvízre érnek vagy ameddig megérkezik a segítség.
  • Elsodródott játékok, matracok után ne ússzanak mélyvízre.
  • Fürdés, illetve fürdőeszköz használata előtt ne fogyasszanak nagy mennyiségű alkoholt.
  • Ne étkezés után közvetlenül menjenek úszni, fürdeni.
  • Ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe, valamint kerüljék el a vízijárművekről, fürdőeszközökről (vízibicikli stb.) való hirtelen vízbeugrást.
  • Ismeretlen vízterületen óvatosan (a vízzel való fokozatos érintkezéssel) hagyják el a kishajót, csónakot, fürdőeszközt, mérjék fel a várható veszélyeket (szélerősséget, ebből fakadó sodródást, a meder jellemzőit, a vízmélységet, és a vízhőmérsékletet).
  • Csónakban, vízi sporteszközön, fürdőeszközön soha ne aludjanak el.

 

 

Részletek:

https://www.hellovidek.hu/utazas/2019/08/09/itt-all-feketen-feheren-ennyien-fulladnak-bele-evente-a-balatonba

About delipart

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük